Evenimentul Zilei > International > China își modernizează forțele blindate. Puterea asiatică a început testarea unor tancuri fără echipaj
China își modernizează forțele blindate. Puterea asiatică a început testarea unor tancuri fără echipaj

China își modernizează forțele blindate. Puterea asiatică a început testarea unor tancuri fără echipaj

BEIJING: China testează tancuri fără pilot ce ar putea fi echipate cu inteligență artificială, conform unui reportaj publicat miercuri într-un ziar de stat. Este vorba de continuarea programului său de modernizare militară.

În această săptămână, televiziunea de stat a difuzat imagini cu tancuri fără pilot aflate în perioada de probă, conform publicației Global Times.
Imaginile prezintă un tanc tip T 59 pilotat de la distanță. Conform publicației sus-menționate, este prima apariție publică a unui tanc fără pilot din cadrul forțelor armate Chineze.
Tancul tip T 59 este bazat pe un model mai vechi, de proveniență sovietică, folosit pentru prima dată în China în anii 1950. Acesta a fost produs în număr mare și are o durată de operare lungă, conform aceluiași articol.
"Un număr mare de tancuri tip T 59, care ar fi trebuit dezafectate, pot fi transformate în vehicule fără pilot dacă vor fi echipate cu inteligență artificială", a declarat domnul Liu Qingshan, redactor-șef al publicației Tank and Armoured Vehicle.
Vehiculele fără echipaj vor putea să acționeze asupra altor echipamente, tot fără echipaj, să integreze informații primite de la sateliți, aeronave sau submarine, se mai afirmă în reportaj.
China desfășoară un program impresionant de modernizare a forțelor sale armate, inclusiv prin fabricarea de avioane cu tehnologie stealth, nedetectabile radar, și a de noi portavioane. În tot acest timp, președintele Xi Jinping afirmă puterea militară în creștere a țării sale pe plan internațional.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.