Evenimentul Zilei > International > China întinde un colac de salvare Germaniei afectate masiv de criză
China întinde un colac de salvare Germaniei afectate masiv de criză

China întinde un colac de salvare Germaniei afectate masiv de criză

China, prima ţară afectată de pandemie, dar și cea mai blamată țară din lume pentru virusul made in China, care a pus pe jar întreg mapamondul, a cumpărat în iunie mai mult de 15,4% din exporturile Germaniei, comparativ cu perioada similară din 2019, dându-i un ajutor nesperat.

Cererea masivă pentru exporturi, în special din partea Chinei, i-a ajutat în luna iunie pe producătorii germani să-şi revină din şocul provocat de pandemie, pentru a doua lună consecutiv, deşi nivelul producţiei încă este sub cel de anul trecut.

Producţia industrială în cea mai mare economie europeană a urcat cu 8,9% în iunie, pe fondul creşterii cu 14,9% a exporturilor, cel mai semnificativ avans lunar din ultimii aproape 30 de ani, peste estimările analiştilor. Şi importurile au urcat cu 7% în iunie, după un avans de 3,6% în mai, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Industria auto a Germaniei a raportat o creştere de 54,7% în iunie faţă de luna precedentă, deşi volumele sunt cu 20% mai scăzute decât în februarie, ultima lună înainte de criză.

„În industrie, încă suntem cu 12% sub nivelul de dinaintea crizei. Ar putea industria să se redreseze în doar două luni în urma efectelor pandemiei? Greu de crezut, ţinând cont de evoluţia de pe pieţe. Dar paharul este mai mult de jumătate plin”, a apreciat Jens-Oliver Niklasch, de la LBBW, potrivit Agerpres.

Dar cererea din SUA s-a contractat cu 20,7%. În contextul pregătirilor pentru Brexit, exporturile Germaniei către Marea Britanie au scăzut în iunie cu 15,7%.