Ce arsenal nuclear are China. Vrea să depășească SUA și Rusia

Ce arsenal nuclear are China. Vrea să depășească SUA și Rusia Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

China, Rusia și SUA au cele mai mari arsenale nucleare din lume.Împreună, SUA și Rusia dețin aproape 90% din armele nucleare ale lumii. Președintelui Xi Jinping vrea ca țara lui să aibă o putere militară mai mare ca SUA.

Rusia deține cele mai multe focoase nucleare

Rusia are cu cel mai mare număr de focoase nucleare, estimat la 5.580, dintre care 1.200 marcate pentru retragere și 2.670 în rezervă. Se zvonește că niciunul dintre focoasele Rusiei nu se află pe sisteme nestrategice cu rază scurtă de acțiune, în vreme ce 1.710 sunt dislocate strategic în urma tensiunilor cu NATO legate de invazia Ucrainei. Moscova și-a suspendat participarea la Noul tratat START, care limita desfășurarea armelor nucleare.

Putin

Putin / Sursă foto: Arhiva EVZ

Luna trecută, Vladimir Putin a ordonat exerciții nucleare tactice ca răspuns la ceea ce Ministerul rus al Apărării a descris drept „declarații și amenințări provocatoare” din partea oficialilor occidentali.

Ce arsenal nuclear are SUA

SUA au 5.044 de focoase nucleare, dintre care 1.336 au fost retrase și așteaptă dezmembrarea.1.938 sunt ținute în rezervă, iar aproximativ 100 sunt dislocate în calitate de focoase nestrategice la instalații militare cu sisteme de lansare cu rază scurtă de acțiune. Alte 1.670 sunt desfășurate pe rachete intercontinentale sau în baze care găzduiesc bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune precum B-52 Stratofortress.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2019, SUA s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, invocând încălcările rusești, ceea ce a determinat și Kremlinul să abandoneze acordul. Cele două țări au semnat tratatul în 1987 pentru a limita raza de acțiune a rachetelor cu capacitate nucleară lansate de la sol.

rusia armă nucleară

Sursa foto: Arhiva EVZ

China vrea să depășească SUA și Rusia

China și-a dublat stocul din 2020, potrivit estimărilor Departamentului de Apărare al SUA .În ritmul actual, Beijingul își va crește numărul actual de focoase, aproximativ 500, la 700 până în 2027 și va depăși 1.000 până în 2030, a prognozat Pentagonul. Într-un raport publicat luni, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a scris că țara lui Xi Jinping ar putea să fi pus, pentru prima dată, unele dintre armele sale nucleare în alertă operațională maximă. Raportul a estimat că există 24 de focoase dislocate în prezent.

China a construit și sute de silozuri de rachete pentru a-și spori capacitatea de contraatac nuclear rapid. Cu toate acestea, țara condusă de Xi Jinping are o politică de No First Use (NFU) adică abținerea de la utilizarea armelor nucleare cu excepția situației de a răspunde la un atac, pledând pentru discuții privind reducerea arsenalelor și angajamente NFU între marile puteri nucleare, potrivit Adevărul.