După o primă repriză foarte echilibrată şi destul de plictisitoare, paraguayenii au primit o lovitură de pedeapsă în minutul 60 al meciului. Oscar Cardozo a ratat, iar câteva secunde mai târziu, arbitrul Carlos Bartes din Guatemala a acordat penalty la cealaltă poartă, după un fault asupra lui David Villa.
Xavi Alonso a înscris, arbitrul a decis repetarea loviturii, iar Villar, portarul paraguayan a apărat cel de-al doilea şut. Singurul gol al meciului a venit în minutul 82, când David Villa, care a înscris cinci din cele şase reuşite ale spaniolilor la Cupa Mondială din Africa de Sud, a trimis cu noroc în plasa porţii paraguayene.
Spania merge astfel în semifinale, unde va întâlni Germania, care a spulberat Argentina cu scorul de 4-0, în celalălalt meci al zilei la CM 2010.
Paraguay – Spania 0-1
A marcat: David Villa (82)
min. 90 – Final de meci la Johannesburg. Spania s-a calificat în semifinale.
min. 89 – Şansă imensă de gol pentru Paraguay. Barrios a şutat central şi puternic de la marginea careului, Casillas a respins în faţă, iar Santa Cruz a tras puternic, tot în portarul spaniol din apropiere.
min. 86 – Paraguayenii sunt nervoşi. Santana vede şi el un cartonaş galben, însă ibericii controlează jocul în aceste momente. 
min. 82 – Goool Spania! David Villa marchează după o acţiune cum numai în acest meci puteam vedea. Mai întâi, Pedro, rămas singur în careul paraguayan, a lovit bara. Mingea a revenit în faţa porţii, unde a fost preluată de Villa, iar acesta a trimis… în bară. Balonul s-a plimbat puţin pe linia porţii şi a intrat în poartă, nu înainte de a lovi puţin şi cealaltă bară a porţii lui Villar, pe care o luase la ţintă şi Pedro.
min. 80 – Niciuna dintre cele două echipe nu riscă nimic. Acţiunile ofensive sunt purtate în trei, maximum patru jucători, în timp ce nivelul posesiei pare să se fi echilibrat în ultimele minute. Cu toate acestea, până în acest moment, Spania a ţinut mingea în aproape 60% din timpul de joc.
min. 75 – Xavi trimite puternic de la marginea careului, dar mingea trece pe lângă poartă.
min 70 – Meciul pare să revină încet la ritmul mai puţin bun din prima oră de joc. Morel vede şi el un cartonaş galben. Cele două penalty-uri au trezit publicul din tribune, care, după toate probabilităţile, va avea parte, peste aproximativ o oră, de câteva serii foarte interesante de lovituri de departajare.
min. 67 – Reluările arată că Villar l-a faultat clar pe Villa, după ce a parat penalty-ul executat de Alonso, însă ar fi fost nevoie de un arbitru foarte curajos pentru a acorda încă o lovitură de pedeapsă. Ar fi fost a treia în doar cinci minute la Johannesburg.
min. 64 – Alcaraz şi Busquets au fost avertizaţi de arbitrul Carlos Bartes din Guatemala. Meciul s-a transformat în ultimele minute dintr-o luptă oarbă la mijlocul terenului, într-o partidă incitantă, în care abundă emoţiile şi spiritul de luptă.
min. 62 – Incredibil! Alonso înscrie, dar arbitrul cere repetarea loviturii din cauza mai multor jucători iberici prezenţi în careul paraguayan. La a doua încercare, Villar ghiceşte colţul şi parează mingea trimisă de Alonso, iar un fundaş paraguayan respinge în corner.
min. 60 – Şoc la Johannesburg. De data aceasta este penalty pentru Spania. Alcaraz l-a faultat în careu pe David Villa, la doar două minute după ce Cardozo ratase o altă lovitură de pedeapsă.
min. 59 – Iker Casillas apără extraordinar şutul de la 11 metri al lui Oscar Cardozo. Paraguayul dă cu piciorul unei şanse imense de a deschide scorul.
min. 57 – Penalty pentru Paraguay! Vedeta sud-americanilor, Oscar Cardozo, a fost ţinut clar în careu de Gerard Pique, care a fost şi avertizat de arbitrul din Guatemala.
min. 50 – Spaniolii îşi continuă jocul de posesie, însă Villar nu este încă testat. Paraguayenii se apără cu exactitate, iar spaţiile din defensiva sud-americanilor sunt foarte puţine.
min. 46 – A început partea a doua a meciului.
min. 45 – Pauză pe Ellis Park. Spania şi Paraguay sunt la egalitate, scor 0-0.
min. 41 – Valdes, atacantul paraguayan, înscrie în poarta lui Casillas, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Reluarile arată că Valdes nu era în poziţie neregulamentară.
min. 35 – Spaniolii sunt la conducerea jocului. Villar nu a fost încă pus la încercare, însă ibericii se apropie tot mai ameninţător de poarta sa. Paraguayenii nu reuşesc să mai construiască nimic în ofensivă.
min. 28 – Xavi preia spectaculos la 25 de metri de poarta paraguayană şi şutează puternic, din întoarcere, puţin peste. A fost cea mai mare ocazie de gol a Spaniei.
min. 24 – Ocaziile de gol întârzie să apară. Mijlocaşii greşesc multe pase spre vârfuri, în timp ce faulturile sunt tot mai dese.
min. 18 – Nu se întâmplă prea multe lucruri incitante pe Ellis Park. Spaniolii combină cu stil la centrul terenului, însă, asemenea tentativelor ofensive ale paraguayenilor, totul se blochează la 25 de metri de poartă.
min. 12 – Nimeni nu trage pe poartă la Johannesburg. Arţăgoşii paraguayeni şi-au încercat de câteva ori şutul de la distanţă, dar execuţiile lor nu au fost dintre cele mai bune. La cealaltă poartă, Sergio Ramos a trecut pe lângă o centrare a lui Iniesta.
min. 5 – Sud-americanii au mai mult posesia balonului în startul meciului. Niciuna dintre cele două echipe nu au realizat vreo fază importantă de gol până în acest moment.
min. 1 – A început meciul de pe Ellis Park. Paraguayenii au avut lovitura de start a partidei.

Paraguay: Villar – Veron, Da Silva, Alcaraz, Morel, Santana, Caceres, Riveros, Baretto, Barrios, N. Valdez. Antrenor: Gerardo Martino.

Spania: Cassilas – Capdevila, Pique, Puyol, S. Ramos, Busquets, D. Villa, X. Alonso, Xavi, Iniesta, F. Torres. Antrenor: Vicente del Bosque.

Arbitru la centru: Carlos Bartes (Guatemala).
Stadion: "Ellis Park" – Johannesburg.
Spaniolii îşi fac cadouri

Selecţionerul Gerardo Martino nu a putut utiliza un ton la fel de direct, pentru că ar risca sancţiuni drastice, dar, uzând de un ton diplomatic, a mers pe aceeaşi linie: "Ne dorim semifinalele, însă suntem conştienţi că suntem o echipă mică şi echipele mici trebuie la un moment dat să se oprească".

Fundaşii spanioli Sergio Ramos şi Carlos Puyol le-au oferit cadouri colegilor lor. Primul le-a dăruit câte o brăţară "Balance Extreme", iar fundaşul Barcelonei a dat tuturor mebrilor delegaţiei câte un ceas în culorile Spaniei, inscripţionat "CP 5", de la iniţialele şi numărul său de pe tricou.

David Villa este omul de încredere al lui Puyol, mai ales că vor fi coechipieri la Barcelona. Atacantul strânge banii din pariurile puse pe meciurile de la Mondial.