Chefurile „cooperativei“ de la Iaşi

Chefurile „cooperativei“ de la Iaşi

Cei mai bogaţi ieşeni sunt parteneri la făcut şi la cheltuit bani, indiferent de culoarea politică.

Recentele petreceri de nuntă ale lui Iulian Dască lu şi Relu Fenechiu au indicat existenţa în Iaşi a unui grup foarte restrâns de businessmeni uniţi de interese de afaceri pe care şi le promovează pe filieră politică.   Presa locală a speculat în ultima vreme despre o aşa-zisă formaţiune „G5“, din care ar face parte cinci din cei nouă ieşeni clasaţi de revista „Capital“ în topul celor mai bogaţi români.

Coincidenţă sau nu, patru dintre aceştia au fost prezenţi la ambele evenimente mondene care au fost organizate în cel mai mare secret peste hotare, cât mai departe de ochii presei. Indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare, afacerile celor cinci au prosperat. Tunuri imobiliare şi afaceri cu statul Din „G5“ fac parte Iulian Dască lu („Regele mallurilor“), Ioan Prisecaru (patronul grupului de firme Conex), Gabriel Mardarasevici (directorul filialei din România a firmei IT Ness), Maricel Popa (patronul firmelor Omega-Tehnoton şi al Antreprizei de Lucrări Drumuri şi Poduri) şi Bogdan Piţigoi (patronul grupului Tester, dealer în Iaşi a 14 mărci de automobile).

Piţigoi este singurul din cei cinci care nu a fost prezent la niciuna dintre cele două petreceri. Iulian Dascălu şi-a clădit imperiul financiar în timpul guvernă rii PSD, care l-a ajutat cu terenurile pentru malluri.

În 2002, Dascălu a dat un „tun imobiliar“ de un milion de dolari, vânzând Casei de Pensii din Iaşi o clădire mult supraevaluată. Directoarea care şi-a pus semnătura pe contract, Adriana Grecu, a fost păstrată în funcţie şi după 2004, pe filiera politică a PSD.

Celebra afacere Palas a fost susţinută necondiţionat atât de reprezentanţii locali ai PSD, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita, cât şi de liberalii lui Relu Fenechiu. Ce-i drept, Relu Fenechiu a obţinut cel puţin trei spaţii comerciale în mallul lui Dascălu.

Un alt liberal ieşean de frunte, actualul ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost angajat de Dască lu ca şef de şantier la construirea faimosului mall. În portofoliul firmei lui Gabriel Mardarasevici, cumătru cu primarul PSD Gheorghe Nichita, se află mai multe contracte cu CFR-ul, obţinute în timpul guvernării PSD. Împreună cu o firmă a lui Fenechiu, distribuie laptopuri în şcolile ieşene.

Un fost angajat al lui „Marda“, cum i se spune, Tudor Tuleaş- că, este acum ştab în Ministerul Justiţiei, condus de alt liberal ieşean Tudor Chiuariu. Ioan Prisecaru a fost implicat în scandalul „băieţilor deştepţi“ din industria energetică. În 2004, firma sa Tess Conex a primit un contract de 850.000 de lei de la Centrala Cernavodă, pentru furnizarea de computere şi software.

Prisecaru era încă de atunci partener de afaceri şi bun prieten cu senatorul PSD Ion Solcanu, devenit miliardar în urma unei tranzacţii dubioase cu terenuri, încheiate cu soţia lui Prisecaru. Maricel Popa a fost implicat masiv în asfaltările electorale din 2004 din Moldova.

Firma lui a primit zeci de contracte, în valoare de milioane de euro de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, aflată în subordinea consiliului judeţean. Numai anul trecut, firmele lui Popa au încheiat cu statul afaceri în valoare de 6,6 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News