Evenimentul Zilei > Economie > Cercetare de piaţă. Peste o treime din români nu mai vor să folosească bani lichizi
Cercetare de piaţă. Peste o treime din români nu mai vor să folosească bani lichizi

Cercetare de piaţă. Peste o treime din români nu mai vor să folosească bani lichizi

Acum câteva decenii aproape toate cheltuielile se făceau folosind bani lichizi. Astăzi, noile metode de plată, precum cardurile contactless sau portofelele digitale, au determinat 50% dintre europeni să răspundă că s-ar simți relaxați fără bani lichizi cel puțin o săptămână și, 29% sunt de părere că pot rezista pe un termen nedefinit. Dezvoltarea tehnologică și noile modalități de plată fac tot mai posibilă trecerea către o economie fără cash, iar intențiile cetățenilor români nu sunt cu mult în urmă, conform unei cercetări de piaţă.

Totodată, alternativele la plata cash au determinat 68% dintre respondenți să aleagă să cumpere de la magazine care acceptă doar plăți fără cash, în detrimentul celorlalte, dacă li se oferă această opțiune, conform celui mai recent sondaj ING International Survey – “O societate fără cash”, realizat în perioada 7-27 februarie 2017, care a chestionat aproape 15.000 de persoane din 15 țări.   

În realitate, însă, chiar și în țări cu o tehnologie avansată de plăți, majoritatea europenilor (88%) aleg tot bancnotele pentru plăți cotidiene mici, cu o valoare până la echivalentul a 10 euro, cum ar fi o cafea, o gustare sau cheltuieli de transport.

Țările mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Olanda, au unele dintre cele mai sofisticate infrastructuri de plată digitală din lume și, cu toate că apetitul locuitorilor de a renunța la cash este considerabil, nu au reprezentat cele mai mari procente dintre țările chestionate, acestea situându-se numai la 21%, respectiv 23%.

Pe de altă parte, în țările emergente precum Turcia, Polonia și România, unde tehnologia digitală de plăți nu este atât de avansată, apetitul pentru o viaţă fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar și confortul pot fi factori importanți în preferinţele consumatorilor.

În același timp, 55% dintre europeni cred că nivelul de securitate atunci când fac plăți digitale este „ridicat” sau „foarte ridicat”. Numai 11% consideră că este „scăzut” sau „foarte scăzut”.

„Pentru mulți, cashul nu mai este prima opțiune. Zilele în care mergem la ATM pentru a avea suficienți bani în weekend au trecut demult. Numărul plăților cu cardul sau chiar cu telefonul mobil cresc, fiind percepute ca alternative mai sigure. Cu toate acestea, sunt mici șansele ca banii fizici să dispară prea curând. Patru din cinci persoane declară că au folosit cash în ultimele trei zile. Oamenii încă preferă să simtă și să vadă banii în mână”, a declarat Ian Bright, economist ING.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenți (54%) folosind mai puțin cash în ultimele 12 luni și 78% dintre aceștia previzionând o scădere și mai mare în următorul an. 

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: