Evenimentul Zilei > Justitie > Cele nouă reguli de supraviețuire pentru VIP-urile din pușcării
Cele nouă reguli de supraviețuire pentru VIP-urile din pușcării

Cele nouă reguli de supraviețuire pentru VIP-urile din pușcării

Condamnații bogați sau celebri au de respectat un scurt regulament impus de șefi i clanurilor din penitenciare pentru a fi feriți de agre siuni. Așa că deținuții-vedetă ajung să plătească inclusiv salarii gărzilor de corp de după gratii.

Alături de regulile im puse de gardieni, VIP-uri ca Gigi Becali, Gică Popescu sau Cătălin Voicu au de respectat și un instructaj verbal primit de la colegii de detenție. „Păi, în momentul în care te duci la Rahova, dacă cineva îţi pune gând rău, n-ai cum să scapi. Cine spune că ești protejat acolo zice o poveste. Nu reziști dacă în viață nu ți-ai format un bagaj relațional”, spunea, într-un interviu, Cătălin Voicu, fostul senator, condamnat la șapte ani pentru trafic de influență. Combinatorul PSD făcea referire la un set de reguli pe care condamnații „cu nume” trebuie să le respecte după gratii, ca să nu fie agresați. Aceste norme de după zăbrele ne-au fost povestite de foști deținuți de la penitenciarele din Jilava, Rahova și Giurgiu.

1. Deținuților-VIP nu le este permis să fie solitari, să iasă singuri în curte sau în penitenciar. Motivul: pot fi ușor șantajați sau atacați, caz în care gardienii taie drepturile tuturor deținuților. Așa că Gigi Nețoiu sau Cristi Borcea sunt sub protecția clanurilor din penitenciarele Craiova și Slobozia.

2. Să devină membrul unui clan. Orice VIP trebuie să aleagă, încă din prima săptămână, o grupare care să-l protejeze. Liderul acestui clan, care are titlul de „jupân”, trebuie apoi să negocieze cu restul găștilor împărțirea avantajelor: banii și bunurile primite de la vedetă. Meme Stoica este protejat, la Rahova, de membri ai Clanului Sportivilor, din care face parte și Gheorghe Mustață, șeful galeriei Stelei.

3. Să nu fie pârâcios. Dacă Gigi Becali este agresat, el nu trebuie să anunțe incidentul gardienilor. Agresiunea este raportată doar jupânului care-l protejează. Acesta îl va pedepsi dur pe agresor: i se înțeapă limba dacă a vorbit urât sau i se va rupe o mână – dacă a lovit.

4. Să împartă ce primește. Deținuții- VIP trebuie să ofere o parte din bunurile pe care le primesc de acasă, membrilor clanului care-l protejează.

5. Batjocura nu este permisă. Să nu fie niciodată cu nasul pe sus în fața altor deținuți. Să nu umilească cu glume.

6. Mobilul vedetei este al tuturor. Membrii importanți ai clanului care-l protejează pot folosi telefonul VIP-ului ca să-și sune apropiații din libertate.

7. Să plătească un „vinovat”: un coleg de celulă care, în cazul în care vedeta este prinsă cu bani în buzunare sau telefon mobil, să mintă și să-și asume el vina.

8. Să plătească „salarii” gărzilor de corp. Membrii clanului care-l protejează vor avea, la eliberare, o sumă de bani din partea vedetei.

9. După eliberare, să nu vorbească niciodată urât despre foștii camarazi care l-au apărat.

„În penitenciar, în orice moment poți fi atacat de oricine. Așa că, pentru a supraviețui, trebuie să respecți regulile celorlalți și să fi i prieten cu toată lumea”
FERNANDO VIERU, deținut Focșani


În penitenciar contează doar echipa: vedetelor nu le este permisăsingurătatea
FOTO: LIBERTATEA

Recompensele vedetelor

Pe lângă protecția fizică, condamnații cu nume sonore au parte și de alte avantaje din partea deținuților cu care relaționează: țigări sau minute suplimentare la telefonul fix. Spre exemplu, Gigi Becali ține morțiș, după ce a fost prins cu o mie de euro în buzunar, să respecte orice regulă a gardienilor, pentru a putea ieși condiționat. Astfel, el nu folosește telefon mobil pentru a nu fi prins, ci consumă și minutele „prietenilor” de la telefonul fix la care au acces condamnații. Sunt și deținuți-vedetă rebeli. Spre exemplu, Sorin Ovidiu Vîntu nu plătea pe nimeni pentru a-și asuma vina în locul lui. Așa că, la un control al gardienilor, a fost prins cu mobil în celulă.


Magazinul Penitenciarului Jilava
FOTO: LIBERTATEA