Evenimentul Zilei > International > Cele mai bogate familii din Rusia. Figuri vechi și noi veniți
Cele mai bogate familii din Rusia. Figuri vechi și noi veniți

Cele mai bogate familii din Rusia. Figuri vechi și noi veniți

Trei familii au fost incluse pe lista de 201 dintre cele mai bogate 10 dinastii din țară, alcătuită de Forbes Rusia în 2019

Forbes Rusia estimează că 10 dintre cele mai bogate familii din Rusia au deținut anul acesta 25 de miliarde de dolari, în creștere ușoară față de 24,98 miliarde de dolari în 2018, scrie The Moscow Times.

Mihail Gutseriev, împreună cu fiul său, Said, fratele său, Sait-Salam și nepotul său Bilan Uzhakov, au pierdut 320 de milioane de dolari dar au rămas în prima linie cu o valoare totală netă a averii de 5,65 miliarde de dolari.

Mihail Gutseriev s-a născut în 1958 în Kazahstan. Este antreprenor, doctor în economie. Ba și poet, membru al Uniunii Scriitorilor. Mai este și principalul acționar al grupului SAMFAR, care cuprinde PJSC RussNeft, JTC Neftsia, JTC Russian Coal și alte companii. Deține și o participație majoritară în cele mai mari companii de vânzări en detail ruseșlti: M.video și JSC Eldorado. Gutseriev este și proprietarul companiei britanice GCM Global Energy Inc. Care produce petrol brut în Azerbaidjan și în Kazahstan.

Arkadi Rotenberg (foto)  și fiul său cel mare, Igor, s-au clasat pe locul doi pentru al patrulea an consecutiv, cu o avere de 5,18 miliarde de dolari.
Arcadi Rotenberg și fratele său, Boris, au strânse legături cu Kremlinul. Arcadi, născut în 1951 în Leningrad (Sankt-Petersburg) este, împreună cu fratele său, coproprietar al grupului Stroygazmontgaz, cea mai mare companiei de construcție de gazoducturi și linii de alimentare cu energie electrică din Rusia.

Cei doi fii și nepoți ai fostului lider al Tatarstanului, Mintimer Shaimiyev-Airat, Radiket Timur, s-au clasat pe locul trei cu o valoare netă cumulativă de 2,8 miliarde de dolari. Au depășit-o pe a fizicianul expert în lasere Valentin Gaponțev și fiul său Denis, care au pierdut un loc anul trecut, fiind pe locul patru cu o avere de 2 miliarde de dolari.

Celelalte șase familii aveau o avere cuprinsă între 1,16 și 1,94 miliarde de dolari fiecare.

Trei familii s-au retras din primele zece locuri în acest an, înlocuite de miliardarul Vladimir Ievțușenkov și fiul său Felix, precum și de două dinastii ale industriei alimentare. Lidiya Mikhailova, cei doi fii și o nepoată conduc companie producătoare de carne Șerkizovo. Frații Alexander și Viktor Linnik conduc un alt producător de carne, Miratorg.

„Înlocuirea importurilor permite acestor companii să crească mai repede”, a scris Forbes.