Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele două mari riscuri pentru economia SUA, în viziunea lui Bernanke
Cele două mari riscuri pentru economia SUA, în viziunea lui Bernanke

Cele două mari riscuri pentru economia SUA, în viziunea lui Bernanke

Cele două mari îngrijorări în ceea ce priveşte economia americană sunt rata înaltă a şomajului şi inflaţia foarte scăzută, a declarat Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve (Fed), în faţa Comisiei de Buget din Senatul american.

Potrivit lui, economia americană dă semne de "revenire susţinută", însă nu creşte suficient de repede pentru a reduce ratele înalte ale şomajului, a afirmat Bernanke, citat de bbc.co.uk.

În opinia şefului Fed, piaţa muncii din SUA va reveni la normal abia în patru-cinci ani.

Declaraţiile sale vin la scurt timp după ce Departamentul Muncii a publicat datele pe luna decembrie, care indică o scădere a şomajului până la 9,4% de la 9,8% în luna noiembrie, cea mai mare scădere lunară din aprilie 1998.

Pentru a avea tabloul complet al situaţiei, trebuie menţionat că scăderea a venit nu doar datorită faptului că multe persoane şi-au găsit de lucru, ci şi în urma faptului că 260.000 de oameni au renunţat să-şi mai caute un job şi au dispărut din statisticile oficiale.

Un nou şoc ar împinge SUA în deflaţie

"Nivelul foarte scăzut al inflaţiei creşte riscul ca eventualele noi şocuri să împingă economia în deflaţie", a avertizat Ben Bernanke.

El a spus că şomajul ridicat şi inflaţia scăzută au fost motivele care au stat la baza deciziei Fed de a lansa în piaţă alţi 600 miliarde de dolari, în noiembrie 2010, pentru a stimula economia.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: