Zborul cu avionul este mai sigur decât v-ați putea imagina. Avioanele sunt controlate periodic ca să fim siguri că nu există probleme. La fiecare doi ani și jumătate, toate aeronavele trec printr-o verificare amănunțită, verificarea C, se numește, în care sunt dezasamblate complet, se verifică centimentru cu centimetru și fiecare componentă care nu e în regulă, e reparată sau înlocuită. După, avionul este ca nou”, a explicat, pentru Evenimentul zilei, Jorge Picoto de la Tap Air Portugal.

Probleme cu scaunele

În afară de acest control, avioanele mai trec printr-o verificare de tip A, care durează 24 de ore, și o alta de tip B, care durează aproximativ două săptămâni. Potrivit specialiștilor de la centrul de mentenanță al companiei amintite, una din cele mai întâlnite probleme ale avioanelor este că se rup sau se strică scaunele de la clasa economică, însă acestea sunt înlocuite pentru că, potrivit lui Fernando Pinto, CEO al companiei aeriene menționate, „avioanele trebuie să arate și să funcționeze ca noi, mereu”. „Când conduci o companie aeriană, trebuie să te gândești mereu la siguranța pasagerilor, de aceea unele din cele mai importante aspecte sunt legate de mentenanță, pentru că avioanele trebuie să fie mereu ca abia ieșite din fabrică, și de antrenarea personalului, pentru că trebuie să avem grijă de oamenii noștri ca ei să aibă, la rândul lor, grijă de pasageri”, a adăugat Fernando Pinto.

Ponturi de la un specialist

Tot la capitolul siguranță trebuie să vă gândiți și când vă alegeți un loc în avion. Chiar dacă cei mai mulți pasageri au tendința de a sta pe scaunele din față sau pe cele din dreptul aripilor, cele mai sigure locuri, în eventualitatea unui accident, sunt cele din spatele aeronavei. „Cutia neagră a avionului, care e, de fapt, portocalie, pentru a fi găsită mai ușor, e situată în spatele avionului pentru că acolo e cel mai sigur loc, chiar și pentru pasageri, chiar dacă e mai zgomotos”, a explicat unul dintre tehnicienii de la centrul de mentenanță al companiei aeriene portugheze.