Cel mai SĂRAC lider al lumii. Premierul nepalez are o avere infimă | GALERIE FOTO

Cel mai SĂRAC lider al lumii. Premierul nepalez are o avere infimă | GALERIE FOTO

Cu doar trei telefoane mobile ca unică avere, premierul Nepalului, Sushil Koirala, a devenit cel mai sărac lider al lumii, poziţie pe care o ocupa până acum preşedintele Uruguayului, José Mújica.

Sushil Koirala, în vârstă de 74 de ani, a fost numit prim-ministru în luna februarie. Spre deosebire de unii dintre colegii săi din guvern, milionari într-una din cele mai sărace ţări din lume, Koirala nu are nici casă, nici maşină.

Potrivit datelor publicate pe pagina web a guvernului nepalez, ţară care-şi obligă politicienii să-şi declare averile, noul premier nu deține decât trei telefoane mobile, dintre care unul este și defect.

”Nici măcar nu are un cont la bancă”, a declarat pentru agenţia EFE Prakash Adhikari, purtător de cuvânt al premierului nepalez. Adhikari a admis că, de când Koirala a devenit premier, s-a discutat posibilitatea deschiderii unui cont curent la o bancă, pentru ca acesta să-şi poată primi salariul pe card. ”În prezent, (premierul) îşi primeşte leafa în numerar”, a precizat Adhikari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Koirala a locuit cu un nepot, într-un apartament închiriat în capitala Katmandu, până în 2010 când a fost numit preşedinte al Partidului Congresului din Nepal, cea mai veche formaţiune politică din această ţară. ”Când a devenit preşedintele partidului, s-a mutat într-o casă mai mare ca să poată să organizeze acolo întâlniri”, a explicat Shekhar Koirala, nepotul premierului.

Cheltuielile la noua locuinţă au fost plătite de partidul său, în timp ce guvernul a achitat facturile medicale pentru noul premier, care a fost nevoit să călătorească în câteva rânduri în SUA pentru a se trata de cancer.

Premierul nepalez, care în prezent locuieşte într-o reşedinţă oficială, se deplasează prin Katmandu într-o maşină împrumutată de la susţinătorii săi, iar când călătoreşte în afara Capitalei, membrii locali ai partidului său îi pun la dispoziţie autovehicule.

Koirala, care mai are cinci fraţi, a moştenit terenuri agrare în regiuni fertile din sud-vestul şi sud-estul ţării, la frontiera cu India. ”Dar le-a dat pe toate fraţilor săi. Nu l-au interesat niciodată posesiunile materiale”, a explicat nepotul său.