Cel mai puternic portavion american va sosi în Europa pentru un amplu exercițiu al NATO

Cel mai puternic portavion american va sosi în Europa pentru un amplu exercițiu al NATO Sursa: US Navy

Portavionul are dotări militare de ultimă generație și va participa la un amplu exercițiu al NATO. Este un adevărat oraș plutitor care adăpostește 90 de avioane de luptă.

Cel mai nou și mai puternic portavion al Marinei SUA a fost trimis în Europa și va participa la un amplu exercițiu al NATO. Data exactă de sosire nu a fost făcută publică din motive de securitate. Printre națiunile care vor participa la acest exercițiu se mai numără Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Olanda, Spania și Suedia. Desfășurarea de forțe vine pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei.

Exercițiu NATO

USS Gerald Ford este primul portavion nou proiectat în ultimii 40 de ani, potrivit US Navy. Construcția sa a început în mod oficial în noiembrie 2009 și a fost finalizată în 2017. Colosul a costat 13 miliarde de dolari.

„Această misiune este o oportunitate de a avansa în continuare capacitățile operaționale ale USS Gerald R. Ford și de a demonstra avantajele pe care nava și grupul ei deluptă le aduc viitorului aviației navale în sprijinul aliaților și partenerilor noștri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, mai mult ca niciodată, este din ce în ce mai important pentru US Navy să își consolideze relațiile cu aliații, pe măsură ce contribuie la promovarea unei regiuni atlantice pașnice, stabile și fără conflicte“, a spus amiralul Greg Huffman, comandantul Carrier Strike Group (CSG) 12.

O adevărată forță

Potrivit US Navy, între navele care fac parte din grupul de luptă USS Gerald R. Ford se află crucişătorul purtător de rachete USS Normandy (CG 60), distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG 61), USS McFaul (DDG 74), USS Thomas Hudner (DDG 116), petrolierul USNS Joshua Humpreys (T-AO 188), nava de aprovizionare USNS Robert E. Peary (T-AKE 5) și cutter-ul United States Coast Guard USCGC Hamilton (WMSL 753).

USS Gerald R. Ford este un mic oraș plutitor în care își execută misiunile peste 4.500 de militari americani. Are o lungime de 337 de metri și este propulsat până la o viteză de 56 de kilometri pe oră cu ajutorul a două reactoare nucleare. Este dotat cu mai multe sisteme radar, lansatoare de rachete antiaeriane și cu trei tunuri robotizate Phalanx. Adăpostește la bord 90 de avioane de luptă F-35C Lightning II sau F/A-18F Super Hornet.