Într-un mesaj audio cu o durata de de 30 de minute difuzat de reţeaua Al Furqan, liderul grupării Statul Islamic ameninţă că noi operaţiuni zilnice sunt în desfăşurare pe diferite fronturi. Al-Baghdadi se referă la mai multe regiuni, între care Mali şi Levant, însă nu oferă detalii despre calendarul şi amploarea acestor acţiuni. După cum informează publicaţia „The National”, din Emiratele Arabe Unite, mesajul audio este primul după o pauză de aproape cinci luni de zile de la o înregistrare video în care cel mai râvnit terorist din lume apărea rănit în luptă.

Experta americană în terorism Rita Katz, de la US Search International Terrorist Entities Intelligence Group, consideră că mesajul lui al-Baghdadi are o retorică profund religioasă şi pare a fi înregistrat recent. Potrivit  Liderul grupării teroriste cheamă insurgenţii la atac şi le cere să-şi dubleze eforturile pentru doborârea inamicului, luptând pe toate fronturile şi prin toate mijloacele posibile, fie prin predici şi mass-media, fie pe câmpul de luptă.

El a făcut apel la susţinătorii săi să îi „salveze” pe jihadiştii ţinuţi în detenţie în închisori şi familiile acestora care trăiesc în tabere de persoane strămutate în special în Siria şi Irak, conform înregistrării difuzate luni: „Faceţi tot ce puteţi pentru a-i salva pe fraţii şi surorile voastre şi forţaţi zidurile închisorilor”, a spus liderul ISIS în mesaj. „Nu ezitaţi să îi salvaţi intrând cu forţa în locurile unde se află şi să îi vânaţi pe călăii lor din rândul anchetatorilor şi judecătorilor”, a adăugat el. „Cum poate un musulman să trăiască atunci când femei musulame suferă în taberele prigoanei şi în închisorile umilinţei?”, a mai spus Al-Baghdadi, făcând referire la Irak, la Siria şi la alte ţări „din cele patru colţuri ale lumii”.

Cu toate acestea, generalul Chris Ghika, un înalt comandant britanic al trupelor coaliţiei internaţionale condusă de SUA înpotriva ISIS, a declarat că Al Baghdadi – pe capul căruia s-a pus o răscumpărare în valoare de 19 milioane de lire sterline – nu mai reprezintă o ameniţare. De altfel, luna trecută, Agenţia de ştiri Amaq a anunţat că Al Baghdadi şi-a nominalizat succesorul în persoana lui  Abdullah Qardash, un irakian cu origini în Turkmenistan, stabilit în oraşul Mosul, din nord-estul Irakului.

În ultimul său mesaj public din luna aprilie a acestui an, Al Baghdadi anunţase că ISIS a declanşat un război de uzură, la ordinul divinităţii. O serie de relatări neconfirmate susţineau că liderul Al Qaeda a fost rănit sau chiar ucis în urma bombardamentelor americane, iar alte în alte ştiri se spunea despre el că este refugiat în Siria, Irak sau chiar în Libia.