Considerat cel mai căutat criminal nazist, Csatary a fost găsit de doi ziarişti de la cotidianul britanic „The Sun”. Anunţată ieri de site-ul ziarului, informaţia a fost confirmată de Centrul Simon- Wiesenthal.

„În urmă cu zece luni, un informator ne-a oferit informaţii care ne-au permis să-l localizăm pe Laszlo Csatary la Budapesta. Informatorul a primit recompensa de 25.000 de dolari pe care noi o oferim pentru informaţii care ne permit să găsim criminali nazişti”, a precizat ditrectorul Centrului Wiesenthal.

El a adăugat că informaţiile privind localizarea lui Laszlo Csatary au fost transmise în septembrie 2011 Parchetului de la Budapesta.

Procurorul adjunct al Ungariei nu a putut confirma informaţia, mulţumindu-se să declare doar că „o anchetă este în desfăşurare” şi că ‘Parchetul analizează informaţiile primite.

Conform Centrului Wiesenthal, Csatary era şeful poliţiei din oraşul slovac Kosice, la acea vreme parte a Ungariei, şi a jucat „un rol cheie” în deportarea a 300 de evrei în vara lui 1941 în Ucraina, unde au fost ucişi, relatează şi Associated Press.
Csatary este, de asemenea, suspectat de complicitate la organizarea deportării a circa 15.700 de evrei în lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1944.
Ladislaus Csizsik-Csatary a fugit în Canada, după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, unde şi-a „recconstruit” viaţa, devenind negustor de obiecte de artă, sub o altă identitate. Abia în 1997 a fost descoperit, însă a reuşit să scape de vigilenţa autorităţilor.
Este pentru a patra oară în ultimii ani când ziariştii de la „The Sun” colaborează cu cei de la centrul Wiesenthal pentru găsirea unor foşti criminali nazişti.