Abraham Lincoln, George Washington, primul preşedinte american, şi Franklin D. Roosevelt, artizanul New Deal, sunt pe primele trei locuri în preferinţele istoricilor, potrivit unui clasament realizat de canalul de ştiri C-Span, preluat de AFP.
De asemenea, în topul celor mai buni preşedinţi americani, John Kennedy este pe locul al şaselea, Ronald Reagan pe al zecelea, iar Bill Clinton pe al 15-lea.
George W. Bush este cel mai slab clasat, pe locul 36, cu aproape zece locuri mai jos decât Richard Nixon (27), care a fost nevoit să demisioneze după scandalul Watergate.
De menţionat că, Barack Obama, cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, nu a fost luat în calcul în acest clasament, pentru că este în funcţie.
Criterii
Potrivit canalului de ştiri C-Span, preluat de AFP, pentru realizarea clasamentului celor mai buni preşedinţi americani, istoricii au luat în calcul următoarele criterii:
- capacitatea de convingere a opiniei publice
- leadership în timp de criză
- autoritate morală şi relaţii internaţionale
Lincoln, Washington şi Roosevelt, pe podium
Abraham Lincoln a fost cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) şi primul preşedinte republican.
A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American, prin selecţionarea generalilor şi aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selecţionarea oficialilor superiori civili ai Nordului.
A fost asasinat la terminarea Războiului Civil.
George Washington a fost primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
A avut un rol decisiv în organizarea armatei americane care a repurtat victoriile de la Saratoga (1777) şi Yorktown (1781), hotărâtoare pentru obţinerea independenţei Statelor Unite ale Americii.
În 1787 Washington a fost preşedintele Convenţiei constituţionale care a adoptat Constituţia Statelor Unite ale Americii, în vigoare şi azi.
Cu ocazia discursului său de adio, în 1797, recomanda Statelor Unite de a interveni cât mai puţin posibil în afacerile politice ale lumii şi, mai ales, de a nu se alia cu nici o naţiune europeană în cazul unui conflict pe vechiul continent.
Franklin Roosevelt a fost cel de-al treizeci şi doilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1933 - 1945).
Roosevelt şi-a realizat reputaţia ca un reformator progresiv, în tradiţia lui Theodore Roosevelt, vărul său, care a fost al 26-lea preşedinte al SUA.
Prin decizia luată în decembrie 1941, de intrare în război a americanilor împotriva forţelor Axei, Roosevelt a contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei lui Hitler.
Politica externă promovată de el şi îndreptată către cooperare a pus bazele constituirii Organizaţiei Naţiunilor Unite la 26 iunie 1945.
(Sursa: Wikipedia)