Evenimentul Zilei > International > CEDO: Statele UE sunt OBLIGATE să recunoască cuplurile de homosexuali! Ministrul ROMÂN al Justiției vrea direct CĂSĂTORIE
CEDO: Statele UE sunt OBLIGATE să recunoască cuplurile de homosexuali! Ministrul ROMÂN al Justiției vrea direct CĂSĂTORIE

CEDO: Statele UE sunt OBLIGATE să recunoască cuplurile de homosexuali! Ministrul ROMÂN al Justiției vrea direct CĂSĂTORIE

Deși Convenția europeană a drepturilor omului nu impune statelor UE să accepte căsătoriile între homosexuali, aceștia trebuie să beneficieze de o protecție juridică egală cu a cuplurilor căsătorite, a decis CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut marți 21 iulie Italiei să creeze un statut juridic pentru partenerii de același sex, printr-o decizie luată în unanimitate, dar împotriva căreia se poate depune apel.

CEDO a condamnat Italia pentru nerespectarea dreptului la viață privată a trei cupluri de homosexuali, scrie AFP.

„Contractele de coabitare”, instituite în Italia în 2013 nu răspund acestei exigențe a egalității de drepturi cu cuplurile căsătorite, a apreciat Curtea, subliniind că acest statut nu reglementează problemele fundamentale pentru un cuplu stabil, cum ar fi asistența mutuală, pensia alimentară sau moștenirea.

Coabitarea nu este, de altfel, o condiție sine qua non pentru a defini un cuplu, homo sau hetero-sexual, a arătat Curtea. „În afara căsătoriei, opțiunea unei uniuni civile sau a unui parteneriat înregistrat ar fi soluția cea mai potrivită pentru a oferi recunoaștere cuplurilor de același sex”, au explicat judecătorii Curții de la Strasbourg.

Aceștia menționează că 24 din cele 27 de state membre UE au instituit o recunoaștere legală a cuplurilor de homosexuali. CEDO a condamnat Italia la plata a 5000 de euro daune morale celor șase petenți, șase bărbați aflați în uniuni stabile cu partenerii lor.

La începutul lunii mai, cu ocazia unei întâlniri la Ruse cu cetățeni români și bulgari, ministrul român al Justiției, Robert Cazanciuc, declara:

„Acum ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria persoanelor de același sex. Deci este o evoluție de mentalitate aș zice incredibilă în ultimii ani în România.”

La aceeași reuniune a participat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermanns, care a declarat:

„Nu s-a întâmplat nimic rău în lume de când sunt permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex (…) Pot fi părinţi extraordinari pentru copii, nu există dovezi împotrivă, iar un copil are nevoie de părinţi iubitori.”