Anunţul celei mai mari mobilizări de după război, a fost făcut de premierul Scott Morrison, după ce rugurile pădurilor au mai făcut încă două victime. Este vorba de două persoane a căror maşină a luat foc.

Din 20 decembrie incendiile au distrus 100.000 de hectare de pădure, cel mai mult în parcul care găzduieşte 60.000 de canguri, 50.000 de koala şi exemplare ale altor specii sunt pe cale de dispariţie.

„Plătim un preţ prea mare”

A  admis premierul Morrison, în timp ce temperaturile continuă să depăşeacă 40 de grade cu vârfuri de 48,9 la periferia oraşului Sydney, iar vântul puternic împiedică acţiunea pompierilor. Au fost evacuate mai mult de 100.000 de persoane din trei state.

Între timp, Sydney, cel mai mare oraş al Australiei, riscă să rămână în întuneric din cauza incendiilor care pun la grea încercare furnizarea de energie electrică. Iar situaţia se înrăutăţeşte din oră în oră. Ministrul Energiei printr-un tweet invită cetăţenii să reducă consumul de eletricitate şi să „oprească pompele piscinelor, luminile din camerele nelocuite şi să evite folosirea folosirea maşinilor de spălat rufe şi a maşinilor de spălat vase”.

Guvernul a mai dispus ca nava de război Adelaide să colaboreze la operaţiunile de evacuare şi ca bazele militare să găzduiască sinistraţii. Pentru aceasta au fost cheltuiţi 20 de milioane de dolari australieni pentru achiziţionarea a 4 avioane pentru stingerea incendiilor.

Morrison este de trei săptămâni acuzat de întârzierile în acţionarea împotriva incendiilor şi pentru lipsa de implicare în lupta pentru schimbările climatice, notează Huffingtonpost. Previziunile indică faptul că condiţiile meteorologice nu se vor îmbunătăţi în zilele următoare cu căldura şi vântul care alimentează flăcările.

În statul Victoria au fost semnalate 73 noi incendii, unde pompierii se luptă cu 150 de focare. Dacă mai punem la socoteală că în această perioadă Australia este gazda unor importante turnee de tenis care vor culmina cu un Grand Slam…ne putem face o imagine despre gravitatea situaţiei.