Mulţi oameni consumă zilnic o cantitate mare de cofeină, fără ca măcar să îşi dea seama.
Sucurile, ceaiurile, ciocolata, dulciurile conţin o cantitate mai mare sau mai mică de cofeină care, adăugată cafelei consumată peste zi, poate să o depăşească pe cea recomandată de medici.
Nutriţioniştii avertizează că o cantitate mai mare de 200 mg de cofeină pe zi poate să dăuneze consumatorilor.
Aceasta în cazul celor perfect sănătoşi. Lucrurile se complică atunci când este vorba despre persoane cu anumite afecţiuni.
Filtrul înmoaie efectul cafelei
Cel mai simplu mod de a ţine sub control consumul de cofeină este să ne informăm asupra cantităţii acesteia în produsele pe care obişnuim să le bem sau să le mâncăm. O ceaşcă de cafea făcută la ibric are în jur de 130 mg de cafea, iar una făcută la filtru, în jur de 100.
"Trei ceşti de cafea pe zi nu pun în pericol sănătatea. Asta pentru persoanele sănătoase", a spus prof dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru cei care înlocuiesc cafeaua cu ceaiul, cantitatea consumată poate fi mai mare, în jur de şase ceşti pe zi, în cazul ceaiului verde, cu 30 mg de cofeină/doză, sau de patru ceşti, în cazul ceaiului negru, cu 50 mg de cofeină/doză.
Un pahar de suc sau o băutura energizantă au aproape la fel de multă cofeină cât un pliculeţ de cafea instant, în jur de 60-70 mg. Combinaţia
dintre un suc de acest gen şi un pliculeţ de cafea instant este explozivă, putând să provoace stări de agitaţie, migrene şi chiar probleme digestive.

Dulciurile, în special ciocolata, conţin o cantitate mare de cofeină. De exemplu, un baton de 50 g de ciocolată neagră conţine 50 mg de cofeină, în timp ce un baton de ciocolată cu lapte, de aceeşi cantitate, conţine aproximativ 25 de mg. Bomboanele de ciocolată au în jur de 20 de mg de cofeină la 100 de g de produs.
Cofeină şi acolo unde nu vă aşteptaţi
Şi cafeaua decofeinizată conţine urme de cofeină, în jur de 10 mg pentru o ceaşcă, iar ceaiul de iasomie conţine cam 20 de mg pentru o ceaşcă.
Prăjiturile, în general cele făcute cu ciocolată, conţin şi cofeină, de aceea trebuie să fiţi atenţi atunci când le daţi copiilor, la fel ca cerealele care au în compoziţie ciocolată sau cacao.
Şi medicamentele conţin cofeină, unele dintre ele într-o cantitate deloc de neglijat. De exemplu, o tabletă de Vivatrin conţine 200 mg de cofeină, adică exact cantitea recomandată de nutriţionişti pentru o zi.