Stru?ul ?i curcanul sunt în capul listei nutri?ioni?tilor, urmate de pui. Pieli?a nu trebuie consumat? pentru c? poate cauza cancer.
Pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pas?re e varianta cu beneficii maxime. Con?ine proteine care repar? ?esuturile corpului, vitamine ?i acizi esen?iali. Totodat?, are un con?inut sc?zut de gr?simi d?un?toare, fiind recomandat? în dieta celor care au colesterolul ridicat. Exist? îns? mai multe variante disponibile pe pia??, unele având calit??i mai ridicate. „Dintre toate tipurile de carne de pas?re, stru?ul ?i curcanul sunt cele mai bune, dup? p?rerea mea. Carnea de curcan e bogat? în acizi linoleici conjuga?i care au proprietatea de a redistribui gr?simea ?i are ac?iune anticancerigen?. În plus, fa?? de curcan, carnea de stru? e bogat? în gr?simi omega 3 cu lan? lung, acizi gra?i esen?iali, care asigur? o bun? func?ionare a creierului, a inimii ?i înt?re?te sistemul imunitar”, afirm? prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Aceste tipuri de carne nu trebuie pr?jite. Cât prive?te carnea de pui, Mencinicopschi recomand? puiul ecologic. „Acesta este certificat ca atare prin eticheta dreptunghiular? cu frunzuli?a UE ?i cu sigla de identificare a organismului care a f?cut certificarea. Puiul ecologic are o carne s?n?toas? ?i este u?or de digerat, cu o valoare nutritiv? ridicat?. Spun acest lucru pentru c? puiul ecologic e crescut întrun sistem monitorizat, p?s?rile sunt hr?nite la sol, au acces la iarb? ?i la nisip, f?r? antibiotice ?i hormoni”, a explicat nutri?ionistul. El mai spune c?, la nevoie, se poate consuma ?i pui cump?rat de la supermarket, cu men?iunea c? persoanele care sufer? de reumatism, afec?iuni cardiace, sau au un nivel ridicat al colesterolului s? îndep?rteze pieli?a înainte de prepararea c?rnii. „E bogat? în acizi gra?i omega 6 proinflamatori care au ?i ac?iune cancerigen?. Sau se poate pr?ji carnea respectiv? dar în ulei nehidrogenat de palmier. Acest ulei nehidrogenat este rezistent la pr?jit, se poate chiar prepara carnea de pui al?turi de pe?te f?r? s? se împrumute mirosurile”, a explicat Mencinicopschi. Cât prive?te cantit??ile, puiul trebuie consumat cu modera?ie, de 2-3 ori pe s?pt?mân? în por?ii de 100-150 de grame.
Combina?ii pentru o s?pt?mân? 65% din români consum? aproape zilnic carne de pui, cantitatea medie lunar? fiind de 2-3 kilograme, arat? un studiu f?cut de Transavia. Majoritatea prefer? pieptul de pui. „Dintre toate tipurile de carne de pas?re recomand puiul de cresc?torie”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu. Carnea de pas?re ar trebui mâncat? de trei ori pe s?pt?mân?, în por?ii de 100-150 de grame. „Joi ?i vineri se pot mânca legume ?i paste brune, includ aici ?i orezul negru. Sâmb?ta ?i duminica mânca?i pe?te”, adaug? nutri?ionistul.