„În ceea ce mă priveşte, personal, am avut o şansă extraordinară de a-mi putea servi ţara şi încerc să nu spun lucruri mari făcând aceste afirmaţii şi voi încerca să valorific experienţa pe care am câştigat-o în acest peste un an de guvernare şi în anii următori, în interesul public din România. De accea, vreau să vă  spun foarte clar că nu mi-am pus problema să părăsesc ţara, pentru că nu am de ce să părăsesc România. Intenţionez să rămân în ţară şi să găsesc modalitatea cea mai bună de a mă implica, inclusiv public, de a-mi folosi experienţa pe care am câştigat-o, în măsura în care va exista şi susţinere pentru acest lucru. Am deja confirmarea mai multor colaboratori sau foşti colaboratori, inclusiv din Guvern, că doresc să găsim o modalitate de implicare civică pentru a putea să ne valorificăm experienţa pe care am câştigat-o în acest an de mandat”, a declarat Dacian Cioloş. 

În continuare vă redăm răspunsurile premierului la întrebările adresate de jurnalişti:

REP: S-au vehiculat mai multe variante în ceea ce vă priveşte, inclusiv SIE
DC: Astea sunt speculaţii care au fost lansate, pe care unii le iau de bune, fără să mă fi întrebat pe mine. Nu mi-am pus niciodată problema şi nu cred că cineva şi-a pus problema asta, pentru că ar fi ştiut răspunsul. Eu nu am competenţe pentru astfeld e responsab şi nu mă intersează să obţin un post cu orice preţ pentru a fi util. 

Referitor la implicarea politică pe viitor, v-aţi gândit la ceva?
Nu o exclud, dar nu am luat o decizie. Eu consider că de la un astfel de nivel de responsabilitate, un prim-ministru când încearcă şi îşi face treaba corect, face politică într-un anumit fel. Nu a fost politică partinică, din punctul meu de vedere, pentru că nu am fost înscris într-un partid politic, dar voi căuta să văd care este modalitatea cea mai eficientă ca să pot să îmi valorific competenţele în viitor. Dar nu am luat o decizie legat de acest lucru.

Veţi avea o întâlnire cu vreunul din cele două partide care v-au susţinut în campanie?
Ei ştiu că eu sunt deschis să avem discuţii. În măsura în care voi avea invitaţii, nu o să le evit, pentru că eu cred că e util să avem discuţii, inclusiv legat de modul în care au descurs lucrurile în acest an şi de cum vor decurge şi în viitor. Mă gândesc în primul rând la cele două partide (PNL şi USR – n.red.) care au susţinut platforma România 100. Eu am pus acolo nişte valori şi nişte principii în care chiar cred şi chiar cred că un proiect politic, indiferent de ce natură, ar trebui să aibă la bază acele valori. Probabil o discuţie asupra modului în care ataşamentul la aceste valori şi această platformă s-ar putea realiza, cel puţin din partea celor două partide care au declarat că o susţin, ar fi utilă. O să vedem în perioada următoare. 

În ce sens vă veţi implica civic? O să fie un ONG?
O să vedem care este forma cea mai eficientă. Intenţia mea este să văd ce fel de acţiune civică pot să construiesc în jurul platformei România 100, în jurul valorilor şi principiilor de acolo. Inclusiv această posibilitate (ONG – n.red.). O să explicăm public când vom materializa.