Dubla criză a datoriei, cea din zona euro şi cea din SUA, a cauzat căderi bruşte ale pieţelor. Analiştii spun că liderii mondiali doresc să calmeze pieţele internaţionale înainte de tranzacţiile din deschiderea sesiunii de tranzacţionare de mâine dimineaţă.

Agenţia de evaluare a ratingului Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat ratingul Statelor Unite ale Americii, pentru prima data în istorie, de la AAA la AA+, cu perspectivă negativă.

În plus, pieţele au fost zguduite şi de declaraţiile privind posibilitatea crizei datoriilor din zona euro să se extindă şi către Italia şi Spania.

Potrivit unor surse de la Roma, citate de AFP, miniştrii de finanţe din statele membre G7, SUA, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Canada şi Italia, vor avea o conferinţă telefonică pentru a discuta ce e de făcut.

În acelaşi timp, şi Banca Centrală Europeană (BCE) va avea, astăzi, o întrunire de urgenţă pentru a hotărî dacă să înceapă sau nu să cumpere datoria Italiei, cea mai mare economie din zona euro lovită de criza datoriilor suverane.