Ce se poate cumpăra mai ieftin de la Fisc

Ce se poate cumpăra mai ieftin de la Fisc

Bunurile executate silit de administraţiile financiare sunt vândute la preţuri tot mai mici, pe măsură ce nu se găsesc cumpărători interesaţi.

O Dacie Break la 1.200 lei, un laptop Dell la 930 lei sau un telefon cu fax şi imprimantă Canon la 300 lei. Acestea şi multe altele, printre care apartamente, terenuri şi diverse utilaje, pot fi achiziţionate la preţuri mici la licitaţiile publice organizate de administraţiile finanţelor publice locale şi din Bucureşti, în perioada următoare.

Ca să puteţi participa la licitaţie, trebuie să aveţi 10% din preţul de pornire al bunului pe care aţi pus ochii. Banii trebuie viraţi în contul executorului. De asemenea, trebuie să depuneţi şi câteva acte. În cazul în care nu aţi câştigat licitaţia, veţi primi banii înapoi în termen de cinci zile de la încheierea procesului-verbal de licitaţie. Dacă aţi devenit proprietarul bunului, taxa va fi scăzută din preţ.

Atenţie, dacă plătiţi garanţia, însă nu vă prezentaţi la licitaţie, nu veţi mai primi banii înapoi. La fel şi în cazul în care nu plătiţi preţul bunului atunci când l-aţi adjudecat. Aceste sume sunt virate la bugetul de stat.

Din cauza crizei, tot mai multe firme nu au mai avut bani să-şi achite taxele la stat şi au ajuns să fie executate silit. În acelaşi timp, în lipsă de bani la buget, Fiscul a devenit mult mai agresiv cu rău-platnicii. Astfel, suma obţinută din vânzarea bunurilor sechestrate a crescut de patru ori şi jumătate în 2010, faţă de 2009, potrivit datelor Fiscului.

Chilipiruri din toată ţara

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti scoate la mezat, pe data de 4 martie, mai multe autoturisme ale companiei Nova Construct Service, executată silit. Preţurile de pornire a lici taţiei sunt, de exemplu, pentru o autospecială Dacia de 4.097 lei, iar pentru un autoturism VW Transporter este de 3.423 lei.

Pe 7 martie, de la ora 11.00, va avea loc licitaţia pentru vânzarea unui teren intravilan de pe strada Balotă, din Bucureşti, de 10.000 mp, pentru un preţ de pornire de aproape 11 milioane lei. Totodată, vor fi puse în vânzare, lunea viitoare, mai multe bunuri necesare funcţionării unei tipografii, printre care o maşină de imprimat offset, la un preţ de aproape 20.000 lei.

În judeţul Alba, cei interesaţi pot achiziţiona la licitaţia de pe 1 martie o autoutilitară Fiat Ducato la un preţ de circa 66.450 lei. Pe 7 martie, la Piteşti va fi scos la licitaţie un microbuz Mercedez Benz Sprinter având un preţ de pornire de 17.352 lei.

Tot la capitolul maşini, Direcţia Finanţelor Publice din Giurgiu pune în vânzare, pe 17 martie, o Dacia Break la preţul de 1.200 lei. La Iaşi, o Dacie Logan din 2006 va putea fi cumpărată, pe 3 martie, la un preţ de 16.325 lei, sau alta din 2005 la aproape 13.000 lei.

Administraţia financiară din localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, va vinde prin licitaţie cu strigare un spaţiu comercial de circa 465 mp la preţul de pornire de 505.488 lei şi un restaurant în suprafaţă de 718 mp, plus un teren de 2.228 mp, la o valoare de 858.000 lei. Preţurile nu conţin TVA, deoarece taxa se va calcula la finalul licitaţiei, în funcţie de valoarea de adjudecare.

Cei care doresc să-şi achiziţioneze echipamente de birou second-hand pot participa la licitaţia de pe 8 martie din Buzău, când vor fi vândute prin licitaţie publică un copiator Canon la 1.160 lei sau două laptopuri Dell Inspiron, la un preţ de pornire de 927 lei fiecare.

Cum se ajunge la executare silită

Fiscul execută silit contribuabilii care nu îşi plătesc de bunăvoie taxele către stat. Excepţie constituie cazurile în care există o cerere de restituire a unor sume de bani egale sau mai mari decât datoria fiscală. La început, Fiscul trimite o somaţie, însoţită de titlul executoriu, iar datornicul are 15 zile pentru a stinge debitul.

În cazul în care nu face acest lucru, urmează a doua etapă, poprirea. Totuşi, Codul de Procedură Fiscală prevede posibilitatea suspendării executării silite, dacă poprirea generează imposibilitatea debitorului de a-şi continua activitatea economică, cu consecinţe grave.

PROCEDURĂ

Ce să faci ca să participi la licitaţii

Dacă doriţi să participaţi la licitaţiile organizate de Fisc pentru valorificarea bunurilor confiscate de la firmele executate silit, trebuie să aveţi pregătiţi 10% din costul bunului pe care doriţi să îl achiziţionaţi.

Cauţiunea trebuie depusă în contul executorului până cel târziu în ziua de dinaintea organizării licitaţiei. Contul unde trebuie depuşi banii este trecut în anunţul privind vânzarea bunurilor, publicat de direcţia finan ţelor publice care organizează licitaţia.

Persoanele fizice şi firmele care doresc să participe la licitaţiile organizate de administraţiile financiare trebuie să depună un set de documente, cel târziu cu o zi înainte de începerea licitaţiei. Este vorba despre:

  • oferta de cumpărare;
  • dovada plăţii taxei de participare sau a constituirii garanţiei sub forma scrisorii de garanţie;
  • împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant;
  • pentru firmele româneşti, copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului;
  • pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română;
  • pentru persoanele fizice române, copia actului de identitate;
  • pentru persoanele fizice străine, copie de pe paşaport;
  • dovada că nu are obligaţii fiscale restante.

Ne puteți urmări și pe Google News