Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se poate ascunde în spatele cearcănelor
Ce se poate ascunde în spatele cearcănelor

Ce se poate ascunde în spatele cearcănelor

Deranjantele "pungi" de sub ochi pot fi cauzate de moştenirea genetică, alergii, boli renale sau dereglări hormonale.

Oboseala sau stresul doar le fac mai vizibile, nu sunt principala lor cauză. Deşi sunt de multe ori puse pe seama nopţilor pierdute şi a oboselii, cearcănele trădează afecţiuni ascunse şi apar în urma aceluiaşi mecanism care produce contuziile.

Întrucât vasele capilare care împânzesc pielea din jurul ochilor sunt foarte mici, se pot rupe foarte uşor, moment în care apar aceste "pungi" vizibile de culoare neagră-albăstruie.

"Pungile" moştenite, imposibil de tratat

Ereditatea este principala cauză a cearcănelor, care nu poate fi controlată. "În aceste cazuri, cearcănele se datorează prezenţei unui tegument subţire, colorat mai intens şi care permite o vizibilitate mai accentuată a reţelei vasculare subcutanate. Din nefericire, aceste cearcăne nu pot fi tratate, putând fi doar camuflate cu ajutorul produselor cosmetice", explică Sebastian Pop, medic dermatolog la cabinetul cu acelaşi nume, din Bucureşti.

Oboseala, lipsa somnului şi procesul de îmbătrânire nu sunt factori declanşatori, dar accentuează cearcănele. Cearcănele "adevărate" se formează însă în urma creşterii volumului pleoapelor inferioare, al căror exces de piele formează "pungi".

De la alergii la boli endocrine

Alergiile sunt un motiv frecvent pentru care apar cearcănele. "În cazul în care petele de culoare sunt constante, poate fi vorba de o alergie alimentară neidentificată sau o alergie la o substanţă chimică de la locul de muncă ori din casă. Mai mult, persoanele care suferă de alergii au uneori şi deficienţă de fier, vitamina B6, acid folic sau B12. Un supliment pe bază de vitamine poate trata odată cu alergiile şi cearcănele", explică Aurelia Constantin, medic primar internist la Cabinetul "Christian Sante", din Bucureşti.

Afecţiunile renale se află şi ele pe lista bolilor responsabile de cearcăne. Acestea au mai multe simptome, printre care şi edeme ale mâinilor, picioarelor, ochi lor. Analiza sângelui şi cea a urinei pot releva modificări în concentraţia unor substanţe din urină.

"Şi anumite medicamente vasodilatatoare pot accentua cear cănele, deoarece orice intensificare a vascularizaţiei este mai vizibilă în acea zonă", adaugă medicul Aurelia Constantin.

Bolile endocrine, precum hipertiroidia şi guşa, pot genera cearcăne, din cauza disfuncţiilor hormonale. "Trebuie tratată boala de bază, caz în care cearcănele pot dispărea, dar nu există o garanţie pentru asta. Depinde de complexitatea şi de mărimea lor", precizează Luiza Vitan, medic endocrinolog la Ambulatoriul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", din Bucureşti.

De asemenea, femeile gravide sau cele aflate la menstruaţie pot avea o paloare mai intensă, datorită dereglărilor hormonale din aceste perioade. Expunerea excesivă la soare poate exacerba cearcănele, datorită producţiei crescute de melanină, pigment responsabil de culoarea închisă a pielii. În unele cazuri, nutriţia deficitară, săracă în vitamine, proteine sau acid folic, poate fi responsabilă de apariţia cearcanelor, problemă care se poate remedia prin dietă.

"Bolile endocrine pot genera cearcăne din cauza disfuncţiilor hormonale. Trebuie tratată cauza, caz în care cearcănele pot dispărea.“,

LUIZA VITAN, medic endocrinolog

TRATAMENTE LA DERMATOLOG

Peeling chimic, injectare cu acid hialuronic, radiofrecvenţă

Deşi nu există un tratament propriu- zis pentru cearcăne, anumite procedee dermatologice pot ameliora problemele mai simple.

“Tratamentele constau în peeling chimic (albeşte), radiofrecvenţă (creşte elasticitatea), injectarea de acid hialuronic sau injectarea de grăsime proprie (dă volum)", exemplifică dermatologul Sebastian Pop.

Acidul hialuronic este un gel transparent injectabil, care adaugă volum pentru a şterge anumite semne ale îmbătrânirii sau pentru a amplifica anumite trăsături. Procedura durează mai puţin de 20 de minute, iar efectele se observă imediat şi se menţin şase luni.

Umplerea cearcănelor cu grăsime proprie este o procedură prin care grăsimea e recoltată din abdomen şi apoi injectată în regiunea tratată. “Prin comparaţie cu injectarea altor materiale de umplere temporară, rezultatele se menţin pe termen mai lung.

Procedura se realizează sub anestezie locală şi pacientul va putea merge a doua zi la serviciu", precizează specialistul Pop. Cazurile mai grave se pot corecta prin blefaroplastie, o intervenţie chirurgicală menită să îndepărteze grăsimea de la nivelul orbitei, sau prin tratamente laser.