Una dintre măsurile anticriză a fost majorarea taxei pe valoarea adăugată la 24%, de la 19%. În noul program de guvernare se prevede că TVA ar putea reveni la 19%, dacă încasările la buget vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul de finanţare.
Premierul Victor Ponta a declarat că revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19% este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică de anul trecut, de peste 3%.
"Dacă avem un ritm de creştere, aşa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabilă. Trebuie să mergem atât cât se poate tot spre zone ţintite în care să reducem TVA, deocamdată în zona alimentară, dar nu doar în zona alimentară. Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne", a spus Ponta la România TV.
Produsul intern brut a avansat peste aşteptări anul trecut, la 3,5%, cel mai alert ritm de creştere fiind înregistrat în ultimul trimestru din 2013. Pentru acest an, estimările Comisiei Naţională de Prognoză indică o creştere economic mai mică, de 2,3%. În 2015, produsul intern brut urmează să crească cu 2,5%, în 2016 cu 3% iar în 2017 cu 3,3%, potrivit proiecţiei principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014 - 2017, publicată de Comisia Naţională de Prognoză.
CITIȚI ȘI:
- Cauți un LOC de MUNCĂ? Vezi ce sectoare ale economiei vor crește anul acesta