Painea nu se consuma niciodata cu paste sau orez, iar carnea se mananca mai degraba cu legume stropite cu suc de lamaie decat cu cartofi prajiti.
Nu consuma cartofi cu carne prajita si nici oua cu produse pe baza de maioneza, te sfatuiesc nutritionistii. Nici pastele, orezul si produsele de patiserie nu au ce cauta impreuna la masa deoarece toate contin carbohidrati.
Consumul regulat de elemente nutritive identice produce dezechilibre in organism, avertizeaza expertii. Cel mai bine este sa mananci variat, din cat mai multe grupe alimentare.
Combinatia de paste, paine si orez ingrasa
Evita sa mananci la o masa alimente cu acelasi continut si opteaza pentru un meniu variat. „Daca de obicei masa este alcatuita din aceleasi principii nutritive, in timp vor aparea dezechilibre. De exemplu, daca mare parte din valoarea nutritiva este adusa de amidonul din cartofi, paine sau paste apar cariile sau te ingrasi”, atrage atentia Tiberiu Mogos, medic primar diabet si boli metabolice la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. dr. Nicolae Paulescu” din Bucuresti.
Oul nu se consuma impreuna cu produse pe baza de maioneza, mai spun nutritionistii. „Combinarea acestor alimente creste riscul de aparitie a colicii biliare, manifestate prin varsaturi si greturi”, explica doctorul Mihaela Ionescu, specialist in nutritie la Institutul „N. Paulescu”.
Nici dulciurile nu ar trebui consumate la o masa bogata in paste sau cartofi pentru ca si ele contin un tip de carbohidrati. Pentru a nu ingreuna digestia, nu este bine sa bei apa in timpul mesei. Explicatia ar fi ca apa dilueaza sucurile gastrice. Regula este sa bei apa cu jumatate de ora inainte sau dupa masa, mai spun expertii in nutritie.
Cartofii si carnea la tigaie te imbatranesc prematur
O alta imbinare nociva pentru organism sunt cartofii cu carnea prajita. Acestea ingreuneaza digestia si dau senzatia de balonare. „Din cauza proteinelor din carne, carbohidratii din cartofi stagneaza mai mult in tubul digestiv si intra in putrefactie in loc sa fie digerati rapid. De regula, carnea ramane in tractul digestiv aproximativ 14 ore”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In timp, din cauza acestei combinatii de alimente apar imbatranirea prematura, degradarea vaselor sanguine si aparitia cancerului, sustin specialistii.
Totodata, un meniu bogat in grasimi si alcool suprasolicita pancreasul. Recomandarea este sa mananci carnea cu legume. Pentru ca grasimea din carne sa fie mai usor digerabila, adauga un strop de suc de lamaie in salata sau pe legume.