Cei mai mulți dintre candidații de pe locurile eligibile nu sunt liberali, ci foști pedeliști; femeile sunt în proporție net inferioară, doar Adina Vălean se află pe o poziție eligibilă. În afară de asta, nu există niciun candidat din Moldova. Potrivit unor surse, liberalii din Moldova vor boicota alegerile europarlamentare.

Președintele formațiunii a explicat, joi, după anunțarea listei, că, de fapt, de oriunde ar proveni, europarlamentarul îi reprezintă pe toți. „Fiecare candidat, fiecare europarlamentar ales are obligația de a-i reprezenta pe toți românii, de a se bate ca deciziile de la nivel european sa avantajeze cetățenii români, fiecare în domeniul de activitate pe care și-l desfășoară.  Criteriul regional, știți foarte bine că a dispărut din hotărârea Consiliului Național. Criteriul individual este un criteriu de bază care a stat la baza alcătuirii acestei liste și pot să vă spun, cu siguranță, că avem cea mai valoroasă listă, cu oamenii care sunt cei mai apreciați la nivel european, cu oamenii care au expertiză în diferite domenii, de la administrație până la absorbție de fonduri europene, de la sănătate până la dezvoltare regională de oameni care vor face performanță pentru România”, a explicat Ludovic Orban.

Actualul președinte al PNL București, europarlamentarul Cristian Bușoi, a fost plasat pe locul 9, la limită. Acesta nu a votat lista nici în Bex, nici în BPN, s-a abținut.

„În PNL este democrație și fiecare membru al PNL poate să voteze așa cum îi dictează propriul discernământ, propria conștiință și propria evaluare. Nu mi se pare nimic ciudat că un om își exprimă un vot, indiferent care este votul respectiv”, a spus Orban.

Pe primul loc, Partidul Național Liberal va fi reprezentat de Rareș Bogdan.

Ludovic Orban a explicat care este rolul fiecărui viitor deputat european. Vă prezentăm mai jos portretele candidaților făcute de liderul liberal. 

Rareș Bogdan revine în Partidul Național Liberal și intră pe câmpul de bătălie, de data asta fiind alături de Partidul Național Liberal. Rareș Bogdan este un adevărat campion al luptei împotriva minciunii, dezinformării, abuzurilor, este omul care când toți ceilalți spuneau minciuni  a avut curajul să spună adevărul.  Este un om care, fără menajamente, și-a pus în slujba binelui public  toate calitățile și și-a asumat toate riscurile  pentru a-i informa corect pe cetățeni și pentru a arăta cu adevărat fața hidoasă a celor care își bat joc de România.

 

Pe locul doi, Partidul Național Liberal, Partidul Unirii, îl sprijină pe primarul capitalei Unirii, Alba Iulia, în persoana lui Mircea Hava, campionul absorbției de fonduri europene, primarul care a reușit să facă minuni în Municipiul Alba Iulia.

 

Pe locul trei îl susținem pe  Siegfried Mureșan, unul dintre cei mai tineri și influenți europarlamentari români, un om care a fost parte la decizii importante pentru Parlamentul European, pentru Uniunea Europeană  și mai ales pentru România. Aduc aminte doar un singur lucru,  în condițiile în care ministrul Finanțelor, Teodorovici,  cu ministrul Agriculturii nici măcar nu au solicitat alocarea de fonduri europene  pentru despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, Siegfried Mureșan, împotriva voinței Consiliului, a avut puterea să convingă parlamentarii din Parlamentul European, și ulterior să includă în bugetul Uniunii Europene pe 2019 sumele necesare pentru a-i putea despăgubii pe fermieri.

 

Pe locul patru este Vasile Blaga.  Vasile Blaga  are misiunea de a se bate pentru integrarea  României Schengen. Nu cred că este cazul să vă reamintesc lucrurile deosebite pe care le-a făcut în calitate de ministru, pe parcursul integrării României în Uniunea Europeană și de-a lungul carierei sale politice.

 

Pe locul cinci o susținem pe Adina Vălean. Despre Adina Vălean pot să vă spun că este în Parlamentul European din 2006, încă dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, având calitatea de euro-observator și din 2007 până astăzi a fost parlamentar european. A deținut funcții extrem de importante cum este funcția de vicepreședinte al  Parlamentului European iar Adina Vălean este singurul europarlamentar român care deține astăzi funcția de președinte de Comisie a Parlamentului European, fiind președinta Comisiei M. Am să vă readuc aminte despre un singur lucru, din ceea ce a făcut bun pentru români, Adina Vălean și anume,  practic desființarea taxei de roaming . Gândiți-vă că sunt aproape 4 milioane de români  care muncesc în străinătate, care comunică cu familiile lor, care comunică cu prietenii lor și care astăzi, ca urmare  a faptului că Adina Vălean, în calitate raportor din partea Parlamentului European  a contribuit decisiv la adoptarea acestei legi, a fost desființată taxa de roaming iar facturile pe care le plătesc românii ca să comunice cu rudele și prietenii lor care muncesc în alte țări sunt foarte mult diminuate.

 

Pe locul șase este Daniel Buda, președintele PNL Cluj un europarlamentar remarcabil, un europarlamentar care s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români , un europarlamentar care a avut capacitatea de a determina comisarul pe agricultură și alți oficiali europeni, să se îndrepte și să caute să sprijine și fermierii români la nivel european.

 

Domnul Dan Motreanu, vicepreședinte al PNL,  ocupă locul șapte. Domnul Dan Motreanu este profilat pe Dezvoltare Regională și Dezvoltare Rurală, este un om care a deținut calitatea de ministru al Agriculturii și este unul dintre cei mai valoroși membrii  din conducerea Partidului Național Liberal.

 

Domnul primar Falcă este candidat pe locul opt. Domnul Falcă este un primar de succes. Este un primar care a fost campion al atragerii investițiilor private în Municipiul Arad. Este un primar care a fost campion al atragerii de fonduri europene și este un primar deja implicat în politica europeană, deoarece domnul Falcă este reprezentant de 9 ani din partea României în structura de la nivel european al autorităților locale și regionale, respectiv Comitetul Regiunii.

 

Pe locul 9 domnul Cristian Bușoi. Domnul Cristian Bușoi a reprezentat Partidul Național Liberal în mandatul trecut în Parlamenetul European, având realizări remarcabile în domeniul sănătății fiind, practic, persoana pe care o sprijinim pentru a determina politici de sănătate care să permită creșterea calității serviciilor medicale acordate românilor la nivelul serviciilor medicale europene. De asemenea, susținerea tuturor proiectelor care beneficiază de finanțări europene cum sunt proiectele celor 3 spitale regionale care din păcate bat pasul pe loc din cauza incompetenței și relei voințe ale actualului Guvern.

 

Pe locul 10 Marian-Jean Marinescu. Marian-Jean Marinescu este, astăzi, vicepreședinte în grupul Partidului Popular din Parlamentul European, este reprezentantul Partidului Popular European în negocieri extrem de importante pentru România în domenii cum ar fi transport, energie și alte domenii de maximă importanță. Domnul Marian-Jean Marinescu este astăzi implicat în negocierile extrem de dificile privind pachetul pe mobilitate pentru a apăra interesele transportatorilor români care în prima formă a proiectelor de regulamente  erau afectate grav și domnul  Marian-Jean Marinescu a reușit să obțină modificări care să apere interesele transportatorilor români.

 

Te-ar putea interesa și: