„Un paşaport va fi eliberat oricărei cetăţene saudite care solicită acest lucru”, titrează ziarul guvernamental Okaz. Această regulă se va aplica femeilor de peste 21 de ani.
Până acum, o femeie din Arabia Saudită trebuia să aibă premisiunea unuia dintre tutorii săi – soţul, tatăl sau o altă rudă de sex masculin – pentru a putea călători, pentru a-şi reînnoi paşaportul sau pentru a părăsi ţara.

Reforme insuficiente

Decizia de a permite femeilor saudite să călătorească liber în străinătate este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de liberalizare ale prinţului moştenitor Mohammed bin Salman care este responsabil de toate afacerile regatului ultraconservator.
Cea mai emblematică dintre aceste reforme a fost de a permitea femeilor să conducă o maşină. A urmat dreptul femeilor de a participa la meciuri de fotbal şi să acceseze locuri de muncă.  Anterior aceste drepturi erau rezervate strict bărbaţilor.
Aceste reforme nu sunt suficiente în ochii criticilor, care subliniază că ideea de „tutore” prin care bărbaţii au practic toată puterea asupra rudelor lor de sex feminin este încă departe de a fi desfiinţată, titrează 20 Minutes.

Te-ar putea interesa și: