Evenimentul Zilei > Opinii > Ce oficial român își va asuma un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Mihai Pacepa
Ce oficial român își va asuma un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Mihai Pacepa

Ce oficial român își va asuma un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Mihai Pacepa

Ce oficial român își va asuma un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Mihai Pacepa. Orice element care ține de viața și activitatea unui spion trebuie să fie învăluit în mister.

Ce oficial român își va asuma un mesaj de condoleanțe la moartea lui Ioan Mihai Pacepa. Nici măcar moartea lui Ioan Mihai Pacepa nu face excepție, până la ora când scriu aceste rânduri, neapărând o confirmare oficială de dincolo de ocean.

Rămânem, așadar, la mărturiile a doi apropiați ai generalului care citează familia, soția și fiica, privind faptul că Pacepa ar fi murit duminică, 14 februarie, într-un spital american, fiind infectat și cu virusul care a îngenuncheat lumea în ultimul an.

Lipsesc date oficiale și probabil ele sunt și greu de obținut

Între timp, pe lângă informațiile lui Ronald Rychlak și David Kupelian, primii doi care au publicat informația, a fost completată și pagina de Wikipedia pe numele generalului, apărând și data decesului, 14 februarie 2021. Deocamdată, aici e citată ca sursă a informației asupra decesului pagina de web a unei televiziuni din România, care, la rândul ei, citează pe cei doi apropiați.

Lipsesc date oficiale și probabil ele sunt și greu de obținut. Ioan Mihai Pacepa trăia, după fuga sa din 1978, sub o identitate falsă.

Oficial, acea ”identitate” a murit în spital, așa că un anunț al americanilor s-ar face fără prea multe informații, pentru a nu deconspira operațiunea vastă de ”legendare” a generalului.

E o provocare să tranșeze public subiectul: trădător sau erou?

Deja, spunându-se data și cauza morții, considerând că nu au murit mulți oameni în vârstă de 93 de ani de Ziua Îndrăgostiților, poate ajuta la aflarea identității sub care a trăit în SUA și asta e o informație pe care americanii sigur o vor încă secretă, pentru că gestul din 1978 al lui Pacepa și consecințele sale asupra destinului multor agenți generează încă multe patimi.

Interesant este de văzut dacă oficialii români vor comenta în vreun fel moarteaa generalului Ioan Mihai Pacepa. E o provocare să tranșeze public subiectul: trădător sau erou?

Practic, prin decizia din 1999, el nu mai avea probleme cu legea în România, așa că rămâne doar asumarea unei opinii a Președinției, Guvernului sau Parlamentului privind unul dintre cele mai disputate acțiuni din timpul Războiului Rece.

Probabil că ”soluția” aleasă va fi cea a trecerii sub tăcere a evenimentului, acoperind problema Pacepa într-un sac negru și o eventuală expertiză medico-legală prin condițiile impuse de pandemia COVID. Vorba colaboratorului nostru, istoricul Florian Banu, ”COVID este cea mai elegantă soluție de ieșire din scenă
pentru generalul Pacepa”!