Ce nu stii despre corpul tau

Ce nu stii despre corpul tau

Specialistii publicatiei on-line "Livescience" au intocmit un clasament al misterelor din organismul uman.

Stomacul secreta acid coroziv

In stomac exista un lichid foarte periculos pe care niciun ofiter de securitate din aeroport nu vi-l poate confisca. Celulele stomacului secreta acid clorhidric, un compus coroziv folosit in industrie. Actiunea sa este asemanatoare cu aceea a unei enzime, acidul clorhidric fiind responsabil pentru digestia grasimilor.

In mod normal, mucoasa gastrica asigura stomacului protectie impotriva actiunii brutale a acidului clorhidric. Cele mai multe medicamente antiulceroase urmaresc scaderea cantitatii de acid clorhidric din stomac, fie prin neutralizarea chimica a acestuia, prin medicamentele numite antiacide, fie prin scaderea secretiei de acid clorhidric, prin medicamentele numite antisecretorii gastrice.

20% din calorii si oxigen merg catre creier

Desi reprezinta numai 2% din greutatea totala a corpului, creierul cere multe calorii si mult oxigen: cam 20% din cat are nevoie intregul organism. Pentru asigurarea resurselor, trei artere cerebrale majore pompeaza constant oxigen. Un blocaj poate sa infometeze celulele nervoase si sa nu le mai asigure energia de care au nevoie. Regiunea din creier in care are loc acest proces poate fi distrusa.

Mii de ovule raman neutilizate de catre ovare

Menstruatia controleaza nivelul anumitor hormoni din corp (estrogeni si progesteron) si pregateste ovarele pentru inseminare. Fiecare ovar contine zeci de mii de foliculi (potentiale ovule), de 1-2 milimetri. In urma menstruatiei, acestia cresc in marime, ajungand la 12-16 mm, se sparg si astfel este expulzat un ovul. Acesta este preluat de trompa uterina si poate fi fecundat de un spermatozoid. Acestia absorb hormonii eliberati la menstruatie si se sparg, eliberand ovulul.

O adolescenta obisnuita are aproximativ 34 de mii de foliculi nedezvoltati (saculeti care au in centru un ovul nedezvoltat). Din acestia, 350 se maturizeaza, cam unul pe luna. In cazul unei femei trecute de 40-50 de ani, ovarele vor produce din ce in ce mai putin estrogen. Pentru ca se vor dezvolta insuficient, foliculii nu vor mai elibera ovule la fel de usor ca inainte si se vor deteriora. Astfel, daca posibilitatea de a ramane insarcinata va fi tot mai mica, mii de ovule vor ramane neutilizate de catre ovare.

Cilii protejeaza organismul de infectii

Majoritatea celulelor din organismul nostru au cili care ajuta la indeplinirea diferitelor functii de la digestie la auz. Nicio articulatie nu este uscata, toate au mucoase si cili (perisori microscopici).

„Si mucoasa respiratorie are astfel de cili, capabili sa opreasca impuritatile sa intre in nas. Tot ei se lupa sa scoata din sinusuri secretiile si sa le elimine”, explica medicul orelist Elena Latcan, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, din Bucuresti.

Acesti cili isi pierd din capacitati cand vremea se raceste, cand intra in contact cu lichide foarte fierbinti, alcool ori condimente. „Cand frigul distruge cili, mucoasa nazala isi pierde functia, secretiile se amesteca cu virusi si bacterii, se suprainfecteaza si asa apar imbolnavirile”, adauga Elena Latcan.

Maselele de minte au fost candva de folos

Uneori speciile sunt inzestrate cu structuri de care nu au nevoie, doar pentru ca nu le fac nici prea mult rau. Maselele de minte, de exemplu, servesc cel mult dentistilor ca sa mai faca niste bani. Cu mii de ani in urma, acestea erau folosite de oameni pentru a mesteca alimentele. Erau un al treilea set de molari. Acum, structura maxilarului s-a schimbat, iar oamenii nu mai au nevoie de aceste masele de minte.

Ne puteți urmări și pe Google News