Ținând cont că intrarea în scenariul 4 e strict o chestiune de zile, ministrul Sănătății a explicat ce va urma.  Se iau măsuri stricte pentru ca sistemul sanitar să nu intre în colaps. ”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus.

Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri , ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.

În acest context, s-a propus ca în textul următoarei Ordonanțe Militare să se prevadă și ca persoanele trecute de 65 de ani, dar și cele cu boli asociate să nu mai aibă voie să părăsească locuințele.

La rândul său, președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a detaliat scenariul: pacienții care vor fi tratați acasă trebuie să beneficieze de spații special amenajate, iar alții ar putea fi tratați în hotelurile în carte vor fi trimiși în carantină. În plus, nu exclude necesitatea unor măsuri drastice, cum ar fi închiderea unor localități ”dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”. Luni, cel târziu marți. Atât estimează Rafila că mai avem până să depășim 2000 de pacienți.

”Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este politica care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusivă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital.

Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă”, a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.