Ce faci când nu poţi folosi cardul în afara ţării

Ce faci când nu poţi folosi cardul în afara ţării

Suni un prieten, un părinte sau apelezi la serviciul de eliberare numerar în regim de urgenţă, dacă plasticul din buzunar oferă această posibilitate. Tariful este însă piperat: 100 de euro.

Iuliana, 25 de ani, se afla în a treia zi de concediu în Spania când a constatat că nu-şi poate utiliza cardul nici pentru a face plăţi la comercianţi şi nici pentru a scoate bani de la bancomat.

Mai avea şapte zile de vacanţă, astfel că a trebuit să apeleze la părinţi şi prieteni pentru a primi din ţară 1.000 de euro prin Western Union. Pentru asta, însă, a fost nevoită să-şi petreacă o zi în aeroportul din Barcelona, aşteptând să-şi ridice banii.

Transfer prin mobile banking

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul tinerei nu este singular. Cardurile pot să nu funcţioneze în străinătate, deoarece nu se poate efectua conexiunea dintre banca deţinătoare a POSului sau bancomatului la care se încearcă folosirea plasticului şi instituţia de credit locală - cea care l-a emis şi la care este deschis contul curent ataşat.

În această situaţie, o soluţie este ca persoanele care nu au acces la banii de pe card când se află în afara ţării să ceară băncii emitente să le elibereze numerar în regim de urgenţă.

Serviciul este asigurat de organizaţiile inter naţionale de plăţi precum MasterCard şi Visa, însă comisionul este destul de consistent: 100 de euro.

Această facilitate nu este disponibilă pentru toate cardurile şi nici nu este oferită de toate băncile de pe piaţa autohtonă. De exemplu, posesorii de carduri Volksbank şi Citi Bank nu dispun de această facilitate, potrivit reprezentanţilor celor două instituţii.

În acelaşi timp, oficialii Raiffeisen afirmă că „acest serviciu, precum şi înlocuirea cardului în regim de urgenţă sunt disponibile pentru cardurile: MasterCard lei, MasterCard Euro şi MasterCard USD“.

Banca emite însă şi carduri care poartă sigla Visa. În schimb, posesorii de carduri care şi-au activat serviciile de mobile banking, phone banking sau internet banking pot vira bani în contul de card al unei persoane care se află cu ei în vacanţă. Condiţia: pentru a face astfel de viramente, trebuie să aibă la ei dispozitivele care le oferă parolele de acces la serviciile bancare la distanţă.

Cât te costă banii de la ATM

Comisioanele practicate de bănci pentru retragerea de numerar de la ATM-urile din afară sunt mult mai mari decât cele practicate în ţară. Cele mai ridicate comisioane apar la cardurile de credit gold. Costurile reale sunt mult mai mari, deoarece clienţii nu mai beneficiază de perioada de graţie de la plata dobânzii.

Retragerile de numerar de la bancomatele deţinute de bănci din acelaşi grup pot fi taxate cu comisioane mai mici. De pildă, clienţii BCR, UniCredit, OTP Bank şi Piraeus au această facilitate.

În plus, în foarte puţine cazuri bancomatele externe afişează soldul disponibil pe un card emis în România.

COSTURI

Comisioane de retragere a numerarului