Evenimentul Zilei > Actualitate > CE continuă infrigementul pe deşeuri declanşat împotriva României. Autorităţile române nu ştiu nimic
CE continuă infrigementul pe deşeuri declanşat împotriva României. Autorităţile române nu ştiu nimic

CE continuă infrigementul pe deşeuri declanşat împotriva României. Autorităţile române nu ştiu nimic

Comisia Europeană va anunţa joi a doua etapă a procedurii de încălcare a prevederilor Tratatului (infringement) de către România, pentru că nu a transpus în mod adecvat normele europene cu privire la depozitarea deşeurilor, potrivit Agerpres.

Executivul UE va trimite autorităţilor române un aviz motivat, pentru faptul că legislaţia română nu include corespunzător directiva europeană privind deşeurile.
După prima etapă a procedurii de infringement (scrisoarea de notificare), autorităţile române ar fi trebuit să dea curs recomandărilor CE până în luna aprilie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Comisia a trecut la următoarea fază a procedurii de infringement.
Dacă în termen de două luni ţara noastră nu ia măsurile necesare sau nu oferă răspunsuri satisfăcătoare executivului UE, acesta se poate adresa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, în acest caz.
Directiva europeană privind deşeurile prevede regulile obligatorii pentru tratarea gunoaielor, principiul fundamental fiind ‘poluatorul plăteşte’. Statele membre ale UE trebuie să acţioneze pentru reciclarea corespunzătoare a deşeurilor, iar depozitarea acestora trebuie să survină doar în ultimă instanţă.
Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, care analiza situaţia din 2009, arăta că România şi Bulgaria se situau pe ultimele locuri între statele membre cu privire la reciclarea deşeurilor. Astfel, 99% din toate deşeurile din zonele municipale erau depozitate în gropi de gunoi, în timp ce media europeană era de 38%. Proporţia reciclării era de numai 1% în ţara noastră, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene era de 24%

România nu ştie nimic
În timp ce Europenii au luat deja decizia, autorităţile române spun că nu au primit oficial.
„Precizăm că, până în acest moment, România nu a primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Europene privind avizul motivat pentru faptul că nu a fost transpusă directiva europeană din domeniul deşeurilor”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Mediului.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului, termenul de implementare al Directivei cadru privind deşeurile 2008/98/CE a fost decembrie 2010, iar Comisia Europeană a transmis României, în luna februarie 2011, o scrisoare pentru punere în întârziere.
„Ministerul Mediului şi Pădurilor  a elaborat proiectul de Lege privind regimul deşeurilor care transpune directiva europeană, proiecti care a fost aprobat de Guvernul României în luna aprilie 2011. Acest proiect de lege a fost adoptat şi de Senatul României în luna iunie 2011”, mai scrie în comunicat.
În acest moment, proiectul de Lege privind regimul deşeurilor se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Actul normativ fiind avizat deja de trei comisii şi urmează să intre în dezbaterea Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: