Ce comisioane au cardurile de debit

Ce comisioane au cardurile de debit

Foarte mulţi salariaţi folosesc carduri de debit, în schimb prea puţini cunosc toate costurile pe care un astfel de instrument le implică.

Plata cu cardul a început să prindă tot mai mult la salariatul român, astfel că cele mai utilizate carduri sunt Visa Electron sau Clasic. Puţini sunt însă cei care cunosc comisioanele pentru tranzacţii, deschiderea şi administrarea contului.

De menţionat că fiecare bancă, la crearea unui card, vă face şi un cont curent. În general, când se renunţă la un card, clientul trebuie să ştie că este necesar să închidă şi contul curent. Altfel va avea surpriza ca după ani buni să se trezească cu restanţe la bancă pentru administrarea contului.

De obicei, funcţionarii băncii, deşi sunt obligaţi să-l întrebe pe client despre închiderea contului, nu o fac. La toate cardurile de debit Visa Clasic, ale băncilor chestionate de EVZ, taxa pentru plata la POS-urile comercianţilor este de 0% din suma plătită. Comisionul de retragere de la bancomatele altor bănci este de 0,5% plus 2,5 lei pentru majoritatea cardurilor, excepţie făcând BCR şi BRD. Pentru verificarea soldului de pe card comisioanele sunt cuprinse între 0,2 şi 0,5 lei. BCR şi BRD, ceva mai scumpe

  • La cardul de debit al BCR, comisionul pentru retragerea de bani din alte bancomate decât cele BCR este de 0,5% din suma luată plus 3,5 lei.
  • La BRD, acest comision, de retragere din alte ATM-uri decât cele ale băncii, este de 1% din suma retrasă plus 3,5 lei pe tranzacţie. Administrarea cardului Visa Classic în lei la BRD costă anual 20 de lei. Banca mai percepe şi un comision lunar pentru gestionarea contului curent, acesta fiind de 0,6 euro sau echivalentul în lei al sumei.
  • Unul dintre cele mai avantajoase carduri pare a fi, din punctul de ve dere al costurilor, cel de la Piraeus Bank, pentru care ai un cost de 0 lei la emitere, reemitere în cazul în care este pierdut sau reînnoire. Comisionul pentru retrageri de bani de la un ban comat Piraeus din Grecia este de 0,2% din suma retrasă.

Alpha Bank vorbeşte-n euro

  • La Unicredit Ţiriac, cardul de debit Visa Electron percepe o taxă pentru card principal de 72 de lei, iar la un pachet- standard acesta scade până la 20 de lei.
  • La ING Bank, taxa este de 20 de lei, iar pentru cardul Visa Electron International se mai percep alţi 28 de lei (14 lei în primul an).
  • Raiffeisen Bank are un comision de administrare anuală la cardul de debit de 5 lei şi o taxă lunară de întreţinere a cardului de 1,5 lei.
  • La CEC, Cardul de Debit Standard necesită un minim de 5 lei în cont, nu are taxă pentru deschiderea contului de card, în schimb comisionul lunar de administrare este de 0,7 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News