Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce-au pierdut şi ce-au câştigat bancherii în 2013?
Ce-au pierdut şi ce-au câştigat bancherii în 2013?

Ce-au pierdut şi ce-au câştigat bancherii în 2013?

Un număr de 22 de bănci din România au înregistrat profit în 2013, restul fiind pe "roşu", potrivit datelor Băncii Naţionale ale României (BNR).

"Vă pot spune că 2013 a început cu un sold al surselor atrase de 17,5 miliarde şi s-a terminat cu 14,2 miliarde. În ianuarie a mai scăzut cu 800 de milioane şi, pe fondul lipsei activităţi de creditare, tendinţa va continua. Sursa externă e înlocuită de sursa internă, acesta fiind şi principalul motiv de preocupare în a ne asigura că activele generate de sursa externă şi care încă nu s-au lichidat sunt active de calitate bună", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, în cadrul unei conferinţe de specialitate, citat de Hotnews.ro.

Potrivit acestui, băncile au pierdut linii de finanţare externe de 4 miliarde de euro în ultimul an. De asemenea, a adăugat Cinteză, băncile au făcut profit mai mult de pe urma măsurilor fiscale.

"Profitul sistemului bancar e mai mult un profit financiar, determinat exclusiv de stornarea impozitului amânat ca urmare a precizărilor Finanţelor din primăvara anului trecut. Căderea de la noiembrie la decembrie a profitului este datorată exclusiv creşterii de provizioane ca urmare a verificărilor BNR", consideră Cinteză.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: