Evenimentul Zilei > International > Ce au descoperit cercetătorii chinezi la urşii panda uriaşi. Stomatologia se va schimba radical
Ce au descoperit cercetătorii chinezi la urşii panda uriaşi. Stomatologia se va schimba radical

Ce au descoperit cercetătorii chinezi la urşii panda uriaşi. Stomatologia se va schimba radical

Cercetătorii chinezi au descoperit că urşii panda uriaşi au smalţul dentar cu totul deoseit. Dantura acestor animale este foarte rezistentă la uzură.

Ca atare, în China se fac de mai mulţi ani eforturi pentru crearea unui material asemănător celui din smalţul de panda uriaş. Practic, un material bionic, folosit la dantura umană, pentru a-i conferi mai multă rezistenţă, arată agenţia de presă Xinhua, citată de portalul www.monitoruldevrancea.ro.

Liu Zengqian este coordonatorul studiului, în calitate de profesor la Institutul pentru Cercetarea Metalelor din cadrul Academiei de Ştiinţe din China. El a explicat că a fost descoperită în smalţul urşilor panda uriaşi o caracteristică specială. Datorită acestei caracteristici, smalţul se reface şi atunci păstrează rezistenţa danturii, mai ales când e mestecat bambusul.

Acum se încearcă obţinerea unui fel de smalţ, asemănător celui de la panda, care să fie utilizat la om.

Smalţul de la panda e compus din prisme fibroase de hidroxiapatită minerală, evident la scară nanometrică. Acestea au capacitatea de a diminua lărgirea fisurilor apărute în corpul dintelui.