„ICR-ul lui Radu Boroianu a avut un debut mai mult decât interesant. La prima conferință de presă a noii echipe, Nicolae Breban a fost prezentat ca un fel de președinte de onoare. Cu ocazia asta a ținut un discurs de un reacționarism incredibil și înveselitor. Cine nu l-a citit, să-l caute pe internet, e prea lung ca să-l postez eu aici. Dacă asta e direcția spre care se-ndreaptă ICR din acest moment, zic şi eu ca noul val din cinema-ul romanesc: aferim cultură! Partea proastă e că, dincolo de extravaganțele brebaniene, avem aici de-a face cu încă un simptom al unui stat care, în lipsa desăvârșită a unui președinte care să echilibreze lucrurile, se înclină periculos, din nou, către zona gri a politicianismului interlop. Prietenii mă întreabă de ce nu continuu inițiativa din iarnă de a milita pentru trecerea ICR din nou sub președinție. În acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi.” Mircea Cărtărescu a postat acest mesaj pe 5 mai pe reţeaua de socializare facebook.

Reamintim ce a spus  Nicolae Breban: „George Soros, în America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p…ă (…), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism.” (sursa Gândul) .

Nicolae Breban va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR a anunţat, marţi,  Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român. Apoi, ca să "mulţumească" pentru această numire, Nicolae Breban i-a atacat pe cei trei.