Evenimentul Zilei > Justitie > CCR a decis. Proiectul de lege privind salarizarea în funcţie de studii e neconstituțional
CCR a decis. Proiectul de lege privind salarizarea în funcţie de studii e neconstituțional

CCR a decis. Proiectul de lege privind salarizarea în funcţie de studii e neconstituțional

Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât, marţi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională. Trebuie spus că votul a fost unul în unanimitate.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma admiterii obiecţiei formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, judecătorii au constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 111 alin. (1) şi art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

La începutul lunii iunie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare.

Potrivit unui amendament care aparţine preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, legea garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru.

Conform unui alt amendament, articolul 2 prevede: „Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

Actul normativ stabileşte coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul acestora şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

La mijlocul săptămânii trecute, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare, scrie Agerpres.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: