Cazul Politkovskaya aduce primii suspecţi în boxa acuzaţilor
- Adam Popescu
- 17 noiembrie 2008, 14:50
La doi ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaya, opozantă vizibilă a regimului instaurat de Vladimir Putin la Kremlin, justiţia rusă pune sub acuzare trei bărbaţi suspectaţi de complicitate la asasinat.
Sergey Khadzikurbanov, fost poliţist, şi Dzhabrail şi Ibragim Makhmudov, doi fraţi ceceni, vor fi prezenţi astăzi la prima înfăţisare în procesul care încearcă să elucideze misterul crimei din octombrie 2006. Justiţia rusă anunţase încă de anul trecut că asasinatul Annei Politkovskaya a fost organizat de o grupare cecenă.
Iniţial, s-a anunţat că audierile se vor desfăşura fără public, într-un tribunal militar, decizia fiind argumentată prin implicarea în proces a lui Pavel Ryaguzov, agent al FSB (agenţia succesoare a fostului KGB), suspectat de a fi "legat" într-o reţea criminală alături de Sergey Khadzikurbanov. Astăzi însă, o curte militară din Moscova a decis ca procesul să fie deschis publicului, spre surpriza apropiaţilor Annei Politkovskaya.
Lipsa de transparenţă a autorităţilor, într-un caz vital pentru confirmarea sau infirmarea libertăţilor democratice de care se bucură presa rusească, îi determinase pe apropiaţii jurnalistei să catalogheze procesul ca fiind unul de formă.
"Este o farsă. Cum poţi să susţii că investigaţia este completă dacă nu îi ai nici pe criminal, nici pe cel care a comandat asasinatul?", a declarat jurnalistul Grigory Pasko, citat de BBC. Speculaţiile sunt cu atât mai intense cu cât Anna Politkovskaya este al treisprezecelea jurnalist asasinat "la comandă" în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin. Actualul prim-ministru al Federaţiei Ruse a fost acuzat în repetate rânduri că acţionează împotriva libertăţii de exprimare prin lichidarea fizică a celor care îndrăznesc să critice Kremlinul.
Anna Politkovskaya şi-a obţinut vizibilitatea în media rusească prin reportajele făcute în Cecenia care vorbeau despre regimul dur aplicat de forţele armate ruseşti şi despre calvarul cotidian al civililor. Jurnalista a fost implicată şi în negocierile de la Beslan din septembrie 2004, când terorişti ceceni au luat cu asalt o şcoală din Osetia de Nord, provocând sute de victime.
De asemenea, Anna este autoarea unei cărţi controversate care critică administraţia instaurată la Kremlin după alegera lui Putin, acuzând-o că subminează libertăţile civile şi reproduce mecanismele totalitare ale statului sovietic.