Cazul copilului născut în toaletă: medicii dau vina pe mamă | VIDEO

Cazul copilului născut în toaletă: medicii dau vina pe mamă | VIDEO

Medicii implicaţi în scandalul de la Spitalul Judeţean Vâlcea, unde o femeie a născut luni în toaleta spitalului, după ce medicii care au consulat-o nu şi-au dat seama că era gravidă, au fost audiaţi astăzi de comisia de anchetă. Ei susţin că femeia a ascuns cu bună ştiinţă sarcina.

Primii medici audiaţi au fost dr. Ion Tanislav, cel care a văzut primul pacienta şi a pus diagnosticul de colică renală, şi dr. Alexandru Turcitu, medicul internist care a făcut ecografia şi a stabilit că femeia are o tumoră şi trebuie operată. De asemenea, şi medicul Daniela Tanislav, cea care a resuscitat bebeluşul, a trebuit să explice care era starea de sănătate a bebeluşului când l-a găsit în vasul toaletei. „A ascuns cu bună ştiinţă sarcina” Cele două comisii mai verifică şi foile de observaţie ale pacientei din momentul în care a fost internată la ora 8.00 dimineaţa până la ora 12.00, când a născut neasistată în toaleta spitalului. "Medicii nu cred că pot fi incriminaţi în acest caz. Femeia a ascuns cu bună ştiinţă sarcina, nu stim ce motive a avut. Când a venit în urgenţă era în travaliu, pierduse lichidul amniotic şi fătul era în bazin. Iar după ce a născut nu a strigat după ajutor. Cordonul ombilical al copilului a fost rupt", susţine dr. Mihai Marinoaica, directorul medical al spitalului. În replică, Mihaela Pal susţine că nu a ştiut că era însărcinată şi că nu a avut niciun smptom în decursul celor nouă luni de sarcină.

"Deocamdată nu se pune problema de culpă medială"

Colegiul Medicilor Vâlcea nu a primit nicio reclamaţie din partea familiei, dar nici nu se va autosesiza în acest caz până când cele două comisii nu termină ancheta. "Este o minune că nu s-a întâmplat ceva mai grav, copilul a fost găsit fără semne vitale în vasul toaletei. Este regretabil că în mileniul trei o mamă îşi mai ascunde sarcina, pentru că despre asta este vorba. În ceea ce priveşte implicarea medicală vom analiza toate datele şi dacă vom constata vreo neregulă vom lua măsurile care se impun. Nu ne-am autosesizat pentru că deocamdată nu se pune problema de culpă medicală. Să aşteptăm finalizarea anchetelor", susţine Adrian Pătrulescu, preşedintele Colegiului Medicilor Valcea. Potrivit comisarului şef Valeriu Piron, de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Vâlcea, în funcţie de ancheta internă demarată de conducerea spitalului se va stabili dacă este vorba sau nu despre o faptă penală. Mama bebeluşului nu a fost încă audiată deoarece se află "într-o stare fizică precară".

Ne puteți urmări și pe Google News

Antecedente de malpraxis

În ultimii ani, mai mulţi medicii de la Spitalul Judeţean Vâlcea au fost acuzaţi de culpă medicală. Cel mai grav caz este ce al tânărului Florea Popescu, diagnosticat greşit şi plimbat prin oraş pe la mai multe secţii, care a murit în salvare chiar în curtea spitalului. Un alt caz celebru este cel al unei femei care a decedat în spital, iar medicul i-a dat bilet de ieşire pe care a scris stare ameliorată. În ambele situaţii, Colegiul Medicilor Vâlcea a considerat că medicii nu au avut nicio vină.