Cazul Bîrsan: singurul judecător român de la CEDO dă în judecată CSM

Cazul Bîrsan: singurul judecător român de la CEDO dă în judecată CSM

Soţul judecătoarei Gabriela Bîrsan, cercetată de DNA sub suspiciunea de corupţie, Corneliu Bîrsan, de altfel singurul judecător român de la CEDO, a acţionat CSM în judecată, solicitând anularea hotărârii Consiliului, prin care s-a încuviinţat percheziţionarea domiciliului comun.

Magistratul CEDO Corneliu Bîrsan a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, însă termenul a fost stabilit abia pentru ianuarie 2012. Înainte de a se adresa instanţei, Corneliu Bîrsan a contestat avizul de percheziţie a locuinţei din Snagov-Ilfov şi în faţa Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, însă demersul i-a fost respins. Nu a ezitat, însă, să transmită CSM că îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă nu numai forul, ci şi pe membrii acestuia. Mai mult, Corneliu Bîrsan a menţionat, în scrisoarea adresată CSM, că îşi rezervă şi dreptul de a depune plângere penală.

În paralel, soţia sa, Gabriela Bîrsan, de altfel preşedinte al Secţiei Contencios Administrativ a Curţii Supreme, a solicitat plenului CSM ca percheziţia să fie declarată nulă. Şi solicitarea ei a fost respinsă, avocatul anunţând că va contesta decizia la Curtea Supremă, chiar la secţia condusă de Gabriela Bîrsan. Soţii Bîrsan solicită ca percheziţia casei lui din Snagov-Ilfov să fie declarată nulă, invocând imunitatea diplomatică de care beneficiază judecătorul CEDO, care s-ar extinde şi asupra membrilor familiei. În paralel, DNA şi CEDO schimbă scrisori pentru a lămuri cât de mult se poate extinde imunitatea. Acuzele aduse înaltei judecătoare

Reamintim că judecătorul Gabriela Bîrsan este acuzat de DNA că a primit, în mod repetat, de la un avocat, cadouri din partea omului de afaceri Gabriel Chiriac, pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare ale acestuia. Cadourile constau în bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, dar şi suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament din Paris. În acelaşi dosar sunt cercetaţi mai mulţi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Procurorii Anticorupţie au efectuat, deja, o percheziţie la casa soţilor Bîrsan, din Snagov-Ilfov, ce a fost încuviinţată atât de CSM, printr-un aviz, cât şi de instanţă.

Ne puteți urmări și pe Google News