Evenimentul Zilei > Economie > CÂȚI bani dă statul pentru biserici!
CÂȚI bani dă statul pentru biserici!

CÂȚI bani dă statul pentru biserici!

Proiectul de buget pentru anul viitor prevede zero lei pentru susţinerea lăcaşurilor de cult.

Totuși, este prevăzută o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical, informează Agerpres.

Cheltuielile pentru culte reprezintă, conform proiectului de buget, 0,084% din PIB, în timp ce cheltuielile pentru sănătate vor fi de 4,2% din PIB, iar cele pentru învăţământ de 3,6% din PIB, a scris, vineri, deputatul PNL Andreea Paul pe blogul personal. 

Anul trecut, cheltuielile pentru culte au reprezentat 0,094% din PIB, cele pentru sănătate 4% din PIB şi cele pentru învăţământ 3,5% din PIB. 

"Proiectul de buget pentru anul viitor prevede 0 lei pentru susţinerea lăcaşurilor de cult, dar o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical şi creşteri semnificative pentru sănătate şi educaţie. În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creşte de la 278,3 milioane lei în anul 2015 la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei, la 292,7 milioane lei în anul 2016. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016. Anul viitor păstrează în buget suma de 1,3 milioane lei alocata în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos", scrie Andreea Paul.