Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Câteva semnificații ale atentatelor din Paris, de vineri 13
Câteva semnificații ale atentatelor din Paris, de vineri 13

Câteva semnificații ale atentatelor din Paris, de vineri 13

Atacurile fundamentaliste islamice sunt întotdeauna încărcate de ”metafore”, de mesaje care trebuie descifrate, dincolo de semnalele directe care sunt transmise prin revendicarea atentatelor, în cazul nostru revendicarea ISIS.

Prima ”marcă înregistrată” este simultaneitatea (sincronizarea) a două sau mai multe ( 6 este un record, din acest punct de vedere) masacre. Această ”marcă” a apărut în 2001, în dramaticul 11 septembrie.

Simultaneitatea a apărut la început pentru a nu se atribui Al Qaeda atentate care erau făcute de ”lupi singuratici” ai terorii. Pe parcurs, organizația a perfecționat metoda, descoperind plusul de frică transmis de loviturile sincronizate.

Ziua aleasă, vineri 13, face apel la superstițiile europenilor, la cultura noastră, subliniind faptul că atacurile fac parte din războiul dintre 2 culturi, nu doar între 2 țări.

Parisul a fost ales ca țintă nu numai pentru implicarea sa în războiul din Siria, ci și pentru că e ultima țară lovită de atentate ( Charlie Hebdo, 7 ianuarie 2015) și toată lumea credea că măcar aici au fost întărite măsurile de securitate. Mesajul – prin lovirea consecutivă a Franței – este ”ne strecurăm prin orice plasă sau gard ridicați”.

Folosind la atac persoane stabilite de ceva timp în Europa se deschide un alt subiect sensibil, refugiații din ultima perioadă. Sortarea lor, depistarea eventualilor mujahedini veniți ”pe val” sunt întăriri numai și nu capetele de pod ale mutării războiului din Orient în Europa. Folosirea teroriștilor stabiliți de mult în Europa ( Madrid, Londra și Paris) a fost mereu un semnal că acest război este deja aici.

În fine, un atentat cu 6 componente se pregătește din timp, nu e o operațiune de moment, nu este rodul nebuniei de moment al unor rebeli.

De aceea trebuie căutate semnificații privind alianțele din ultimul timp ale Franței.

Cele 3 bombe puse la meciul de fotbal Franța-Germania este un mesaj de amenințare clar privind acest nou pol (format prin alierea celor două puteri) de forță al UE. Luciditatea organizatorilor de a nu anunța atentatul a făcut ca stadionul să nu se transforme într-un abator de oameni.

Bombele erau menite provocării panicii, care ar fi dus la sute de victime călcate în picioare. Aici e un atentat eșuat.

A doua țintă principală, concertul rockerilor americani, ”vorbește” despre alianța cu ”inamicul tradițional” al fundamentaliștilor, SUA.