Evenimentul Zilei > International > Cât pe bani, cât gratis? România ar putea furniza Republicii Moldova 30% din necesarul de energie electrică
Cât pe bani, cât gratis? România ar putea furniza Republicii Moldova 30% din necesarul de energie electrică

Cât pe bani, cât gratis? România ar putea furniza Republicii Moldova 30% din necesarul de energie electrică

Vlad Filat, premierul Republicii Moldova a declarat că ţara sa trebuie să-şi diversifice sursele de achiziţionare a energiei electrice pentru a nu mai depinde de actualii furnizori din Federaţia Rusă respectiv Rusia şi Ucraina, iar România ar putea furniza 30% din necesarul de energie electrică.

Acesta a solicitat instituţiilor implicate să identifice surse alternative de achiziţionare a gazului şi a energiei electrice, astfel încât să nu fie majorate preţurile pentru consumatorii finali, în special cei casnici.
”Cu partenerii români avem discuţii în ceea ce priveşte posibilitatea de a cumpăra de la ei energie electrica la un preţ mai bun. România poate furniza 30 la suta din consumul de energie electrică al Republicii Moldova”, a spus Filat.
El a solicitat autorităţilor să respecte termenele de realizare a proiectului care prevede transportul energiei electrice din România către Republica Moldova.
Temerea premierului moldovean este că actualii furnizori de enrgie electrică vor majora din această primăvară tarifele cu cel puţin 20%. 
Până atunci, Chişinăul şi Moscova vor semna un acord pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de încă trei luni, la un preţ mai mic decât până acum situat la nivelul de 400 de dolari/mia de metri cubi.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: