Clanţa, uscătorul şi hârtia igienică din toaletele publice au prea multe bacterii ca să poate fi numărate!

Clanţa, uscătorul şi hârtia igienică din toaletele publice au prea multe bacterii ca să poate fi numărate!

Spălatul cât mai des pe mâini este recomandat şi ar trebui să ţină la distanţă cele mai multe bacterii. Nu şi dacă folosim o toaletă publică. Suportul cu hârtie igienică, uscătorul de mâini, clanţa uşii, toate lucrurile pe care le atingem după ce ne spălăm pe mâini sunt contaminate de-a dreptul cu tot felul de microbi ameninţători, câteodată prea mulţi să mai poată fi număraţi.

O echipă de cercetători americani au testat câteva toalete publice, făcând analize pentru a constata exact ce fel de bacterii se găsesc în astfel de locuri. În cadrul experimentului s-au făcut analize pe mostrele recoltate din băile unor restaurante, spitale şi chiar biblioteci.

Microbii şi bacteriile găsite la analize pot cauza o multitudine de boli, de la diaree până la cele mai periculoase infecţii.

Diversitatea bacteriilor din toaletele publice

În perioada decembrie 2010 - februarie 2011, echipa de cercetători a luat mostre din toatele a patru avioane comerciale şi alte 18 băi publice, inclusiv într-un mall, un spital, o clădire de birouri, o sală de lectură, un centru de conferinţe, diverse magazine şi restaurante. Ei nu au căutat zonele cele mai murdare dintr-o toaletă, ci au analizat bacteriile care se găseau în porţiunile cel mai frecvent atinse de toată lumea: robinete, clanţa uşii, mânere.

În analizele efectuate au putut fi identificate o multitudine de microorganisme, printre care stafilococi care pot provoca infecţii rezistente la antibiotice. Nici E.Coli nu a lipsit din toaletele publice. Au mai fost găsite culturi de Enterococcus, o bacterie ce se găseşte în fecalele umane şi pot cauza infecţii ale tractului urinar.

În toaletele a trei spitale au fost descoperite şapte tipuri de bacterii.

Cum să ţinem la distanţă bacteriile

"O variantă ar fi să ne abţinem atât cât putem", este chiar sfatul celui care a condus studiul. Cercetătorul Lennox Archibald ne spune că nu foloseşte toaletele din avioane decât dacă este un drum foarte lung.

Atunci când sunteţi nevoiţi să folosiţi o toaletă publică este bine să aveţi la îndemână atât serveţele uscate de hârtie, cât şi şerveţele umede pentru dezinfectare.

Un alt cercetător, William Schaffner de la Universitatea de Medicină din Nashville, are un punct de vedere total diferit: "Noi nu trăim într-o lume sterilă.Bacteriile pot stimula sistemul nostru imunitar. Nu este bine să fim obsedaţi de curăţenie, totuşi e bine să păstrăm o anumită igienă".

Ne puteți urmări și pe Google News