Cât dă Boc pe un vot al puterii să treacă bugetul

Cât dă Boc pe un vot al puterii să treacă bugetul

Dacă în 2010 preţul unui vot a fost de 70.000 de euro de colegiu, pentru legea pe anul viitor guvernul ridică scorul la peste 100.000 de euro de parlamentar.

Aproape 30 de milioane de euro. Atât a promis Emil Boc doar taberei puterii ca să-şi treacă fără emoţii bugetul de stat pe 2011 înainte de vacanţa parlamentară. Fiecare uninominal al puterii va primi astfel, în contul votului, 450.000 de lei, echivalentul a peste 100.000 de euro, cu 30.000 de euro mai mult decât a oferit guvernul la bugetul pe 2010.

Oficial, sunt bani pentru investiţii, sub umbrela "strategiei pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă", fluturată şi ieri de Boc în parlament. În practică - bani trimişi ţintit în colegii pentru întreţi nerea "reţelei" de directori de şcoli-primari-preoţi care asigură voturile în ani electorali. Beneficiarii: deocamdată par la mentarii PDL, UDMR, UNPR şi reprezentanţii mino rită ţilor, guvernul punând însă ceva deoparte şi pentru negocierile cu opoziţia. Legea bugetului este programată să intre în plen luni.

Colegiile puterii îşi iau bani şi în avans

Ca să nu bată la ochi, Boc le-a împărţit anul acesta uninominalilor banii în două tranşe. Una de 250.000 de lei de parlamentar, prinşi în bugetul pe 2011 pe proiecte mari de investiţii, de regulă la nivelul întregului judeţ - centuri ale oraşelor, drumuri judeţene. Alta de câte 200.000 de lei din ce a mai rămas prin bugetul educaţiei pe 2010, pentru şcoli şi grădiniţe din colegiile puterii.

Centralizarea-fulger a listei de unităţi de învăţământ s-a făcut săptămâna trecută, de pe o zi pe alta, coordonatele fiind cerute prin SMS, au confirmat pentru EVZ surse din UDMR şi PDL.

Sumele - estimate la 50 de milioane de lei numai pentru aceste cazuri - ar urma să fie eliberate prin hotărâre de guvern pe reţeta deja exersată. În felul acesta, puterea scade, practic, la jumătate baza de negociere cu opoziţia pe voturile pentru legea bugetului, mulţumindu- şi totodată propriii parlamentari în avans.

Mai mult, se reduce drastic numărul de amendamente care riscă să prelungească dezbaterea pe legea bugetului. Varianta renunţării la amendamente de către parlamentarii coaliţiei a fost avansată recent şi de vicepreşedintele PDL Cezar Preda.

"S-a discutat cu absolut fiecare dintre parlamentarii coaliţiei care a prezentat situaţia colegiului său şi nu cred că mai există parlamentar care să nu fie mulţumit. Eu cred că această coaliţie va vota bugetul în forma prezentată de guvern, fără amendamente", anticipa Preda la RFI.

Bonus de 100% pentru votul din comisiile-cheie

Cealaltă tranşă a fost prinsă direct în proiectul de lege trimis de guvern în parlament. Cu câteva zile înainte, Boc a chemat la guvern fiecare parlamentar şi lider de filială al PDL şi, cu harta drumurilor virtuale pe masă, le-a făcut un calcul total al investiţiilor mari pe fiecare judeţ. Ca minim, guvernul a luat în calcul câte 250.000 de lei de parlamentar, suma pe judeţ crescând proporţional cu numărul aleşilor.

Cu 249 de uninominali în coaliţie, Boc le dă, practic, numai acestora peste 63 de milioane de lei. Un bonus care să le ducă suma de colegiu şi până la 500.000 de lei ar urma să primească, susţin sursele citate, cei 25 care au votul-cheie în comisiile de buget-finanţe. Ambele tranşe ridică astfel guvernul la o cheltuială de aproape 120 de miloane de lei numai cu puterea.

Negocieri şi cu PSD, şi cu PNL

Negocieri pe acelaşi buget redus vor avea loc şi cu opoziţia, susţine vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. "Întotdeauna când a fost vorba de dezbaterea legii bugetului au existat negocieri între putere şi opoziţie. În mod cert va trebui să avem o discuţie şi acum pentru a avea legea într-un termen relativ scurt", a explicat Oltean, într-un interviu EVZ.

Să medieze între PSD şi guvern pentru "amendamentele foarte bune" s-a oferit ieri chiar şi preşedintele Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News