Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii
- Simona Tapalag ă
- 5 februarie 2014, 19:38
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care obligă operatorii economici să utilizeze aparate de marcat electronice.
"Prin Hotărârea adoptată de Guvern, ca urmare a modificărilor intervenite în structura organizatorică a MFP, ANAF şi Ministerului Economiei, componenţa Comisiei de avizare a distribuitorilor şi aparatelor de marcat electronice fiscale se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice", se arată într-un comunicat remis de Guvern.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, declara recent, într-un interviu acorda Agerpres, că toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014. Acestea vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie. Măsura se va aplica în etape. În cursul acestui an, primii care vor avea obligaţia să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic sunt marii contribuabili. Apoi, în etapa a doua, urmează contribuabilii mijlocii, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat într-o a treia etapă, cel târziu în primul semestru din 2014.
"Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40 — 60 de euro/echipament", a precizat ministrul Daniel Chiţoiu.
Şeful de la Finanţe a mai spus, la acea vreme, că unele hypermarketuri deţin case de marcat cu jurnal electronic, dar acestea vor fi nevoite să îşi actualizeze programul informatic.
Decizia de a schimba vechile case de marcat vine în sprijinul angajaţilor Fiscului.
"În prezent, avem case de marcat cu role de hârtie. Este foarte greu, verificarea încrucişată se face într-o proporţie foarte mică a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidenţa contabilă. Practic, sunt ineficiente actualele case de marcat în a depista şi combate evaziunea fiscală. Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administraţiei fiscale, ca să putem verifica electronic volumul vânzărilor raportate prin evidenţa contabilă şi fiscală cu cele rezultate din înregistrările operaţiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic. Este o măsură care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale. Acum există case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor înscrise în evidenţa contabilă cu ce rezultă din casele de marcat. Termenul prevăzut pentru obligativitatea de a păstra rolele de hârtie este foarte scurt, iar inspecţia fiscală nici nu ajunge în termenul de păstrare a rolelor. Există şi case marcat nefiscalizate în momentul de faţă. Când vă duceţi să cumpăraţi ceva vă dă bon, dar casa de marcat nu este înregistrată la organul fiscal", a mai spus Daniel Chiţoiu.
În urma implementării noului sistem, firmele vor putea fi mai uşor controlate, iar cele care nu declară sau declară eronat în mod intenţionat obligaţiile fiscale vor fi penalizate cu 20% — 50% din suma nedeclarată. Procentul de penalizare va fi aplicat în funcţie de valoarea sumei nedeclarate.