Evenimentul Zilei > Actualitate > Care sunt cele mai ieftine credite din istoria „Primei case”
Care sunt cele mai ieftine credite din istoria „Primei case”

Care sunt cele mai ieftine credite din istoria „Primei case”

Costul total al împrumuturilor din program a crescut cu câteva mii de euro în a patra fază, raportat la cea anterioară, din cauza creşterii Euribor.

Creditele din programul guvernamental au fost supuse unui trend de scumpire în ultimul timp. Mai precis, dobânda variabilă a împrumuturilor în euro este exprimată în funcţie de indicele Euribor, peste care se adaugă o marjă de maxim 4%. În acest an, banca Centrală Europeană a scumpit dobânda cheie pentru euro şi, implicit, s-au scumpit şi creditele. Dacă în primul trimestru al anului nivelul indicelui era de 1%, în trimestrul doi acesta a urcat la 1,25%, pentru ca în prezent să ajungă la 1,56%, potrivit reprezentanţilor CEC Bank.
Cum au evoluat dobânzile
Concret, pentru aceeaşi valoare de credit, acordat pe aceeaşi perioadă, debitorul va avea de achitat câteva mii de euro în plus faţă de nivelul pe care l-ar fi plătit dacă accesa creditul prin "Prima casă 3". Astfel, "valoarea totală de rambursat pentru un credit acordat de CEC Bank în a patra ediţie a programului guvernamental este de 49.771,05 euro, valoarea împrumutului fiind de 30.000 de euro, pe o perioadă 20 de ani", au spus reprezentanţi CEC Bank pentru EVZ. Pentru acelaşi tip de credit, acordat în cadrul celei de-a treia ediţii a programului, valoarea totală de rambursat era de 47.516,29 euro, ceea ce înseamnă că în ediţia anterioară acest credit avea un cost total mai mic cu circa 2.000 de euro. CEC Bank este una din băncile care a menţinut costurile creditelor "Prima casă" în ultimele două faze a programului.
Diferenţa dintre "valoarea totală de rambursat în cazul creditelor acordate prin a patra fază a programului şi cea calculată pentru creditele din a treia fază este generată de evoluţia nivelului Euribor la trei luni, formula de calcul a dobânzii rămânând aceeaşi (Euribor la trei luni plus patru puncte procentuale)", spun reprezentanţii CEC. Pentru calcule, banca a luat în calcul un nivel al Euribor egal cu 1,56% în cazul creditelor "Prima casă 4" şi de 1%, pentru creditele "Prima casă 3".
Comision mai mic
În ciuda scumpirii cauzate de condiţiile de piaţă, clienţii au şi un avantaj important în a patra fază a programului. Astfel, în această etapă scade la jumătate suma totală pe care clientul o va achita în contul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMMuri (FNGCIMM), sub formă de comision anual, de la 0,49% la 0,245% din sold.
EVALUARE
Cât se câştigă din comisionul FNGCIMM
Clienţii au un câştig destul de important din scăderea comisionului practicat de FNGCIMM. Astfel, nivelul ratei creditului scade cu câţiva euro, respectiv cu echivalentul a câteva zeci de lei. Pentru un credit de 30.000 de euro pe 20 de ani, clientul va câştiga, din diminuarea acestui cost, circa 700 de euro la Bancpost la suma totală de rambursat, după cum ne-au declarat reprezentanţii acestei bănci. Pentru acelaşi credit, clientul economiseşte la nivelul ratei circa 6-7 euro. La un credit de 57.000 de euro, acordat de aceeaşi bancă, clientul reuşeşte să economisească peste 1.000 de euro, datorită scăderii comisionului.