Evenimentul Zilei > Justitie > UPDATE. Caracatița de la Asigurări. Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară
UPDATE. Caracatița de la Asigurări. Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară

UPDATE. Caracatița de la Asigurări. Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ilie Carabulea, patronul Atlassib, a creat şi consolidat o reţea de corupţi care au infl uenţat şi modifi cări legislative privind funcţionarea ASF. Marian Mîrzac, omul "din spate": "Eu cu unchiul conducem, acolo".

UPDATE 1. Milionarul Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
O dată cu reţinerea şi ducerea la instanţă pentru arestare a milionarului Ilie Carabulea şi a colegilor săi de "grup infracţional organizat", au ieşit la iveală lucruri care ne arată culisele murdare ale modului în care unii oameni acced în funcţii şi cum sunt modificate legi capitale pentru bunul mers al societăţii româneşti, pentru a răspunde cheremului unor milionari.
Laura Chiţoiu, nevasta vicepremierului, directoare în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul ASF , Radu Mustăţea, Daniel George Tudor, fost vicepreşedinte al ASF şi alte personaje, precum Călin Georgel, secretarul general al ASF, l-au ajutat sub diverse forme pe Ilie Carabulea să menţină în mod artificial în funcţiune societatea de asigurări pe care o controla – Carpatica – prin firmele sale Atlassib şi Transcar.
A corupt ca să-şi salveze averea personală
Trebuie spus că procurorii DNA au constatat că dacă firma de asigurări ar fi fost suspendată de la funcţionare, Ilie Carabulea ar fi avut mari probleme financiare: nu i-ar fi fost afectate doar toate firmele sale, ci şi averea personală, ţinând cont şi de criza economică. Aşa că milionarul a pus la cale, a creat şi organizat reţeaua de corupţi care să-i asigure succesul în ciuda neregulilor de la Carpatica. O activitate infracţională derulată "subtil şi elaborat".
Păcăleală cu reasigurare
Principala vulnerabilitate care ar fi putut afecta în mod hotărâtor limitele şi modul de continuare a activăţii Carpatica Asig SA venea din clauzele contractului încheiat la data de 20 decembrie 2012 cu o firmă germană de prestigiu prin intermediul unui broker partener în cadrul diviziei de reasigurare a unei firme din Londra. Deşi contractul de reasigurare viza doar 40 la sută din rezerva de daună netă, în valoare de peste 34 de milioane de lei, cu sprijinul complicilor, a fost prezentat Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (absorbită ulterior de ASF) ca aplicându-se întregului sold al firmei de asigurare. Prin acest tertip s-a urmărit nu doar evitarea de la suspendarea activităţii, dar şi exonerarea acţionarului majoritar al Carpatica de la efectuarea unei majorări de capital de cca 15 milioane de euro.
S-a canalizat pe politic
Anchetatorii DNA au mai stabilit că Marian Mîrzac a urmărit crearea unui pol de influenţă şi chiar ocuparea de către el a funcţiei de vicepreşedinte al ASF, situaţie în care ar fi putut proteja, în mod deplin, interesele firmei finanţatorului său, Carabulea. Mîrzac şi-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, "inculpatul, care declarase un război făţiş învinuitului Daniel George Tudor, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor de partid şi personale pe care le avea iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Daniel Tudor să demisioneze", susţin procurorii DNA.
Anchetatorii au evidenţiat că modificarea şi completarea OUG nr. 93/2012 ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional). Proiectul de lege a fost retras însă de la dezbaterea comisiilor şi introdus pe lista suplimentară în dimineaţa zilei următoare pe lista şedinţei de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanţă de urgenţă. Inculpatul MÎRZAC MARIAN cunoştea aceste demersuri şi urmărea şansele de reuşită ale adoptării acestui act normativ.

Mîrzac conducea "din spate"

Marian Mîrzac a urmărit crearea unui pol de influenţă şi chiar ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ASF, situaţie în care ar fi putut proteja, în mod deplin, interesele S.C. Carpatica Asig SA. În urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă pentru reducerea numărului membrilor consiliului de conducere al A.S.F., dar şi a negocierilor purtate care au condus, în final, în urma demisiei lui Daniel George Tudor, la numirea unui vicepreşedinte, altul decât Marian Mîrzac, acesta din urmă a simţit nevoia să îşi liniştească susţinătorii.
Pe 8 noiembrie, el i-a transmis lui Radu Mustăţea următorul mesaj: "Mi- am pus oameni în posturi cheie şi a aflat că eu n-am mai vrut…că e mai bine din spate…:D". După alte 12 minute i-a trimis încă unul: "Prima dată i-a zis că ştia că nu o să ies eu ptr că am făcut echipă cu nişte looseri..=)) . După aia s- a răzgândit…că de fapt eu cu unchiu’ conducem acolo…". Radu Mustăţea i-a răspuns peste un minut şi 15 secunde: "Cam nehotărât!Mai vb luni".

Stenograme despre cum s-a dat OUG 93/2012

Spicuirile din stenograma discuţiei dintre nevasta vicepremierului Daniel Chiţoiu, Laura, mare şefă prin ASF şi Marian Mîrzac, din data de 15 octombrie 2013, arată cam cum se influenţează procesul legislativ în România.
Laura Chiţoiu: Ce faci? Poţi să vorbeşti?
Marian Mîrzac: Uite… Da. Sunt acasă.
L.C.: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu preşedinte când s-a întors?
M.M.: Mă, da. Am vrut să te sun, dar nu ştiam dacă e bine să te sun. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat ş-am plecat mai departe, la Justiţie, să ia avizu şi să… mă rog, totu-i în regulă până acuma şi mi-a mai zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă şi bine făcută: faptul că au trimis deja, în acelaşi timp, şi adresa către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins..
L.C.: Îhî-îhî! Ca să-i liniştească şi pe ăia.
M.M.: Evident. Una, ca să-i liniştească şi peăia şi 2: ca să creeze deja o stare că "Trebuie făcută că uite le-am scris la ăia că am făcut-o. Nu mai ne jucăm de-a alba-neagra, că dacă le-am spus la ăia c-am făcut-o şi iară o frecaţi pe-aicea şi o ameţiţi, iese mult mai urât decât a ieşit până acuma!" ştii?
L.C.: Îhî. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea.
M.M.: Da. Uite… de la cine, dar s-ar putea să fi plecat chiar de la Dan, că probabil el e iniţiatoru. El mi-a zis, că l-am întrebat "Ai fost la el?" şi a zis "Nu, nu, nu, că era la guvern." Nu ştiu unde naiba a fost…mi-a zis că … era la guvern.
L.C.: …cine… Şi deci aia-şi urmează cursu, nu?
M.M.: Da, a zis că mâine, să vadă cum iese mâine din şedinţă şi dup-aia, după masă, se duce el la senat şi anulează partea a doua. (…)
L.C.: Deci e bine în… aşa. Tu zici că-i bine, nu?
M.M.: Da, da, da.
L.C.: Că aia intră mâine. Îhî.
M.M.: Da, da, da. Păi dacă a trimis-o şi aia toate avizele…
L.C.: Înseamnă c-or fi aflat şi ăştia, nu?
M.M.: Gaşca?
L.C.: Îhî.
M.M.: Păi cred că da. Din moment ce..
LC:...nu, dar or fi aflat mai de mult sau astăzi?
M.M.: Păi…
L.C.:…adică e posibil să fi aflat mai de mult?
M.M.:…păi nu ţi-am povestit că a aflat mai de mult? Adică din moment ce-a aflat ălălaltu. Ţiam povestit, nu, cu vechimea, cu alea? (…)
L.C.: A, ştia, ştia clar. Io am crezut că astăzi au aflat!
M.M.: Nu. Se ştia… Păi dar se ştia de la şedinţa trecută, ştiau ăia, că e varianta să se dea asta şi tot îi spunea "Dar de ce vrei să dai asta domne? Las-o să meargă aşa!". Deci ştiau de atuncea că urmează să… Na, monitorizează şi ei îndeaproape situaţia, că…
L.C.:...e! Normal.
M.M.: …mi-a zis că a ţipat ăla că de ce atâta vechime şi nu mai puţină, nu ştiu ce şi nu ştiu cum… Era clar că…
L.C.:..auzi, dar tu n-ai văzut modelu, nu? N-ai văzut cum a ieşit.
M.M.: Cum arată? Nu, dar io l-am.
L.C.: Îhî. Adică a rămas cu 10 ani, cu ăstea sau a mai lucrat pe el?
M.M: Păi nu… şi-a zis "Domne, este fix toate cerinţele pe care mi le-au cerut ei". Deci e clar.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: