Capitalismul chinezesc se face cu sclavie

Capitalismul chinezesc se face cu sclavie

Mii de copii din sud-vestul Chinei au fost vânduţi pe bandă rulantă ca sclavi, pentru a munci în cele mai prospere zone ale ţării, printre care provincia sudică Guangdong.

Cei mai mulţi lucrează în uzine şi în mine, relatează ziarul „Southern Metropolis“, citat de Reuters. Anul trecut, autorităţile din China au lansat o acţiune naţională de combatere a exploatării copiilor şi a sclavagismului, după ce presa a scris despre sute de fermieri săraci, copii şi oameni cu handicap forţaţi să muncească în fabrici şi mine din provinciile Shanxi şi Henan.

„Piaţa copiilor-sclavi (în provincia Sichuan) a fost creată de şeful unei bande locale, formată din 18 persoane, care gestionează între 50 şi 100 de copii-sclavi. Copiii au, în general, între 13 şi 15 ani, însă pot părea mai mici de zece ani“, notează „Southern Metropolis“. Potrivit sursei citate, 76 de micuţi din districtul Liangshan au fost daţi dispăruţi din februarie.

Cei mai mici copii descoperiţi în câmpul muncii aveau între 7 şi 9 ani. Conform unui contract dat publicităţii de un reporter sub acoperire, un copil care munceşte este plătit cu echivalentul a 0,5 dolari pe oră şi trebuie să muncească lunar cel puţin 300 de ore. „Aceşti copii sunt robuşti şi pot face munci grele“, a spus unul dintre cei care răspund de micuţii exploataţi, în timp ce trăgea o fetiţă plăpândă după el. Agenţia de ştiri Xinhua a relatat că autorităţile din district au trimis funcţionari pentru a-i salva pe micuţi.

Ne puteți urmări și pe Google News