Capacitatea terminalului LNG de la Constanţa, cunoscută la vară

Capacitatea terminalului LNG de la Constanţa, cunoscută la vară

Studiul de fezabilitate al terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) de la Constanţa va începe în această iarnă şi va dura şase luni, a declarat, pentru EVZ, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu.

Studiul va fi finanţat în totalitate de Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare, printr-un grant în valoare de 1,06 milioane de dolari. Contractul pentru acordarea grantului va fi semnat astăzi, urmând ca firma care va realiza studiul să fie obligatoriu americană, a mai spus Stancu. Analiza de fezabilitate va stabili parametri precum capacitatea terminalului, locul său exact, provenienţa gazului natural lichefiat, valoarea totală a investiţiilor necesare, precum şi modul în care va fi asigurată finanţarea. Surse multiple Preşedintele Traian Băsescu declarase, în primăvară, după discuţii cu oameni de afaceri din Qatar, că aceştia sunt interesaţi de dezvoltarea unui astfel de terminal la ţărmul românesc al Mării Negre, pentru care să asigure şi alimentarea cu LNG. „Nu excludem posibilitatea ca resursa să provină şi din alte zone, precum Africa de Nord, Arabia Saudită sau Orientul Mijlociu“, a adăugat oficialul Romgaz.

Gazul, transformat în stare lichidă prin criogenare, va fi adus din ţara de provenienţă pe vapoare, urmând ca instalaţiile din cadrul terminalului să-l transpună din nou în stare gazoasă, de unde să fie preluat în sistemul naţional de transport al gazelor naturale. Potrivit informaţiilor din piaţă, un astfel de terminal ar costa peste două miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News